Пільговий період розмитнення «євроблях» закінчився / фото УНІАН

Митниці Державної фіскальної служби (ДФС) в період дії 50% знижки на акцизний податок під час митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, з 25 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року включно, оформили за цими пільговими умовами понад 218 тис. авто.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, що робити з нерозмитненою "євробляхою"

Як повідомили в прес-службі ДФС, загалом за вказаний період до бюджету сплачено 13,5 млрд грн митних платежів.

Відео дня

«22 лютого завершився пільговий період із застосування зниженої ставки акцизного податку для розмитнення транспортних засобів. Всі декларації, які громадяни встигли подати до 24 години останнього дня дії пільгового періоду, митниці ДФС опрацюють і оформлять у межах пільгового режиму... З початку дії пільгового періоду для розмитнення авто (25.11.2018) станом на 24 лютого 2019 року митницями ДФС оформлено понад 218 тис. транспортних засобів», - сказано в повідомленні.

Зокрема, за даними прес-служби, 22 лютого до ДФС було подано на оформлення близько 700 автомобілів, а за останні дві доби (23-24 лютого) у вільний обіг випущено 160 транспортних засобів.

«За попередніми оцінками, процес пільгового розмитнення завершиться до четверга», - зазначають в ДФС.

Повідомляється, що із загальної кількості розмитнених автомобілів 121,4 тис. перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу, за них автовласники добровільно сплатили 1,03 млрд грн (8500 грн за кожне авто), що звільнило власників таких автомобілів від адміністративної відповідальності за таке порушення.

Згідно з повідомленням, найбільша кількість авто на єврономерах за вказаний період оформила Київська митниця - 24 103 одиниці, далі йде Волинська митниця з показником 15 443, Закарпатська - 12 094, Львівська - 11 163, Чернівецька - 10 652.

У прес-службі нагадали, що до 23 травня в Україні все ще діятимуть лібералізовані норми про адміністративну відповідальність для власників автомобілів на єврономерах, що не розмитнили свої авто.

«Після цієї дати і при перевищенні терміну транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу з іноземною реєстрацією більш як на 30 діб, громадянам загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду», - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Міністерства фінансів, з 23 лютого по 23 травня в Україні діятиме загальний режим розмитнення автомобілів на єврономерах за повною ставкою акцизного податку, і вже з 24 травня автовласники платитимуть штрафи, мета яких - припинення обігу використання цих автомобілів на території України.

З 25 листопада 2018 року в Україні діяли зміни до Податкового та Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі і посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

Зокрема, було передбачено запровадження базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 для ставки розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.

До прийняття законів власники автомобілів з іноземною реєстрацією неодноразово проводили акції протесту, вимагаючи від уряду знизити вартість розмитнення автомобілів та не чинити тиск на власників транспортних засобів з єврономерами.