Ілюстрація / REUTERS

Старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук, гірничий інженер-гідрогеолог Юрій Медовар переконаний, що будівництво Кримського моста порушило водообмін між Чорним і Азовським морями, що в майбутньому завдасть непоправної шкоди акваторії Азова.

"Написав мені інженер з Керчі, який висловив побоювання про те, що Керченська протока стане болотом. А до цього все і йде за рахунок того, що на фарватері зменшуються глибини за рахунок наносів. Вже офіційно глибина зменшилася на півтора метри", - цитує інженера Обозреватель.

Видання зазначає, що побоювання Медовара підтвердили океанологи. Причина полягає в тому, що дно в Керченській протоці шорстке, а міст призведе до збільшення накопичень на дні. Поступово відбудеться заболочування території, що спровокує колосальне порушення водообміну між морями.

Відео дня

Читайте такожУ окупантів на трасі "Таврида" просіло дорожнє полотно (відео)

Азовське море і так вже зазнає серйозних збитків, там гине фауна, тому що зменшилася течія протоки і зменшився водообмін. Тому в перспективі Азовське море може спіткати доля Аральського моря, від якого нічого не залишилося", - заявив інженер-гідрогеолог.

Відзначається, що в Росії про проблему знають, тому проводили чистку каналу. Однак відходи були викинуті не на глибини Чорного моря, а біля Керченської протоки. Течією знову занесло їх у канал, де відбулося накопичення водоростей.

"Потрібно терміново демонтувати цей міст і звільнити протоку, тому що Азовське море зовсім внутрішнє, у нього єдиний зв'язок зі світом – це Чорне море", – стверджує Медовар.