Юрист радить позбутися "евробляхи" до 24 травня / фото УНІАН

В Україні з 24 травня почнуть штрафувати власників "евроблях". При цьому є кілька умов, за яких стягнення відрізнятиметься від кількох тисяч до десятків тисяч гривень.

Читайте такожЖурналісти назвали ТОП-5 популярних "євроблях" преміум-класу в Україні (відео)

Про розміри штрафів, кого саме каратимуть і за що можуть позбавити водійських прав розповів адвокат Костянтин Воловик в ефірі програми "Голос.ua", пише ТСН.

Відео дня

За словами юриста, не варто їздити на так званих евробляхах після 24 травня, адже це призведе до ряду проблем. При цьому він не радить і заявляти про "викрадення", намагатися перебити номери, або займатися іншими маніпуляціями. Все це призведе не тільки до штрафів, але й до кримінальної відповідальності.

Водночас, за словами Воловика, якщо водій їздить на "євроблясі", але не ввозив її, то таке авто можна здати на розбирання, "продати" комусь або тримати як донора запчастин.

Вже після 24 травня, якщо водія зупинять за кермом "євробляхи", то штраф становитиме 8,5 тисячі гривень. Другий раз за таке ж порушення стягнення становитиме вже 17 тис. грн і призведе до позбавлення прав на рік з конфіскацією авто.

Крім того, після завершення періоду розмитнення, штрафуватимуть і тих, хто ввіз "євробляху" на своє ім'я, тобто потрапив у митні бази. Зокрема, за "тимчасове ввезення в Україну та прострочення дозволеного періоду перебування доведеться заплатити від кількох сотень гривень за пару днів прострочення до 170 тис. гривень за порушення терміну більше ніж на 30 днів.

Рішення про штраф приймається митними органами, вони ж можуть замінити штраф у 170 тис. грн на конфіскацію "євробляхи", що для багатьох може стати вигіднішим варіантом.

Загалом Воловик радить позбутися "євробляхи" до 24 травня, щоб уникнути будь-яких проблем із законом і не платити штрафів.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Міністерства фінансів, з 23 лютого по 23 травня в Україні діятиме загальний режим розмитнення автомобілів на єврономерах за повною ставкою акцизного податку, і вже з 24 травня автовласники будуть платити штрафи, мета яких - припинення обігу використання даних автомобілів на території України.

З 25 листопада 2018 року в Україні діяли зміни до Податкового та Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі та посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

Зокрема, було передбачено введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 ставки для розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.

Митниці Державної фіскальної служби (ДФС) в період дії 50% знижки на акцизний податок під час митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, з 25 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року включно, оформили за цими пільговими умовами понад 218 тис. авто.