Депутати Дніпровської міськради звернулися до Зеленського / фото УНІАН

Мер Дніпра Борис Філатов на своєму акаунті в Facebook повідомив, що президент України Володимир Зеленський в курсі проблем містян, пов'язаних з відсутністю нормального повітряного сполучення цього найбільшого мегаполіса з іншим світом, і займається їх вирішенням: «Тільки що подзвонили з АП. Від Володимира Олександровича та за його дорученням. Там вже знають про звернення депутатів міськради стосовно аеропорту. І вже впритул ним займаються. Скоро будуть хороші новини».

Перед цим 19 червня депутати Дніпровської міськради звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням виділити на реконструкцію існуючого аеропорту або будівництво нової злітно-посадкової смуги 2,7 млрд грн. "Просимо вас посприяти здійсненню фінансування з державного бюджету реконструкції діючої або будівництва нової злітно-посадкової смуги аеропорту в місті Дніпро", - сказано в документі. А 20 червня, на брифінгу Філатов заявив: «Сподіваюся, найближчим часом на нас чекають досить проривні новини щодо аеропорту, наберемося терпіння і будемо тримати кулаки».

фото dnk.aero

Нагадаємо, що сильне зношення злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Дніпро» та його іншої інфраструктури призвело фактично до повного припинення виконання внутрішніх і зовнішніх рейсів. А це, у свою чергу, стримує розвиток регіону, знижує ділову та інвестиційну активність. Раніше містяни зверталися до попереднього президента України Петра Порошенка з петицією, аналогічною за змістом згаданому зверненню міськради. Однак, попри задекларовану увагу влади до проблеми, думку громади не було враховано. Активно лобіювався у 2 рази дорожчий проєкт створення «з нуля» аеропорту між Дніпром і сусіднім Запоріжжям, для чого знадобилося б мінімум у 2,5 раза більше часу, ніж потрібно для реконструкції діючого міського аеропорту. В результаті, в ході минулих президентських виборів громада регіону дала оцінку президентським обіцянкам Порошенко: за нього проголосували лише близько 8% у першому турі, і 10,8% у другому.

Відео дня

В даний час ситуація виглядає обнадійливо для жителів регіону. На засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося минулої середи, за подання Міністерства інфраструктури було прийнято рішення про виділення 200 млн грн на проєктні роботи з реконструкції злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Дніпро». "Ми будемо докладати зусиль для реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту в місті Дніпро", - повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Це фактично дає старт державному фінансуванню доведення до ладу злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Дніпро», який є стратегічним для країни об'єктом цивільно-військового призначення. І автоматично означає, що приватна частина інвестиційної програми (будівництво нового термінального комплексу дніпровського аеропорту) бере на себе група DCH Олександра Ярославського, яка раніше успішно реалізувала такий же проєкт у Харкові в рамках підготовки міста до Євро-2012. Ярославський особисто підтвердив готовність вкласти в будівництво нового аеропорту у Дніпрі близько $60-70 млн. Проведення робіт з благоустрою прилеглої території та під'їзних шляхів забезпечить міська влада, голова якої Борис Філатов послідовно відстоював саме реконструкцію діючого аеропорту як більш ефективний економічно варіант створення нових «повітряних воріт», що відповідає очікуванням городян

На думку експертів Airport Consulting Vienna, проєкт реконструкції міжнародного аеропорту «Дніпро» може бути реалізований за 2 роки. Таким чином, вже максимум у 2021 році містяни зможуть переконатися в тому, наскільки відповідально ставиться до виконання своїх зобов'язань вище керівництво країни - президент України і прем'єр-міністр, місцева влада і український бізнес.