Ілюстрація REUTERS

У проекті бюджету на 2020 рік з'явилася окрема стаття на фінансування робіт з модернізації міжнародного аеропорту Дніпро.

«Передбачити за загальним фондом видатки розвитку за новою бюджетною програмою «Проектування і будівництво аеродрому міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» для Міністерства інфраструктури України (відповідальному виконавцю бюджетної програми — Державному агентству інфраструктурних проектів України) у сумі 1.000.000 тис. грн», — сказано в проекті бюджету на 2020 рік, копію якого опублікував на своїй сторінці в Facebook міський голова Дніпра Борис Філатов.

«Будемо сподіватися, що уряд і всі інші відповідальні товариші, які нескінченно відводять очі і роблять вигляд, що проблеми не існує, нарешті зрозуміють, що аеропорт в Дніпрі — це вже персональна обіцянка моїм землякам вже нової влади. Не варто уподібнюватися попереднім начальникам, які тільки годували обіцянками», — написав Філатов.

Відео дня

У профільному комітеті парламенту підтвердили, що витрати на проектування і будівництво аеродрому в Дніпрі внесені окремим рядком у проект бюджету-2020.

«Бюджетний комітет Верховної Ради вніс окремим рядком до законопроекту про Держбюджет-2020 програму проектування і будівництва Міжнародного аеропорту «Дніпро». На неї заплановано 1 мільярд гривень — це те, що обіцяв Дніпропетровщині президент», — повідомив народний депутат Сергій Демченко, член комітету з питань бюджету.

Верховна Рада планує розглянути проект Закону про Держбюджет на 2020 рік в п'ятницю, 18 жовтня.

«Думаю, ніяких перешкод не буде, і депутати проголосують за розвиток Дніпра. Будівництво нового аеропорту — це не тільки масштабно. Це великий успіх для всієї Дніпропетровської області, — сказав Демченко. — Це результат командної роботи депутатів: мого, Сергія Северина, Дмитра Чорного, Влада Бородіна, Макса Бужанського, Кирила Нестеренка, Романа Каптєлова, Дениса Германа і Дмитра Кисилевського».

Проект модернізації Міжнародного аеропорту «Дніпро» президенту Зеленському представили під час його візиту в місто у липні 2019 року. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко назвав створення для міста сучасного аеропорту одним зі своїх пріоритетів.

Найбільш оптимальним визнано будівництво сучасної злітно-посадкової смуги на місці старої: смугу продовжать до 3,2 км, обладнують також новий перон, руліжні доріжки, термінали, інфраструктуру. Загальна орієнтовна вартість реконструкції, яка включає створення нової злітно-посадкової смуги і сучасного аеровокзального терміналу, — 2,9 млрд грн.

Проект модернізації аеропорту в Дніпрі може бути реалізований у форматі державно-приватного партнерства: держбюджет фінансує модернізацію злітно-посадкової смуги, яка належить державі, а приватний інвестор будує сучасний аеровокзальний комплекс.

У створення сучасного аеровокзального комплексу міжнародного аеропорту «Дніпро» готова інвестувати група DCH відомого українського бізнесмена Олександра Ярославського, яка має аналогічний успішний досвід створення та експлуатації міжнародного аеропорту «Харків».