Ілюстрація / REUTERS

Акції виробника електромобілів Tesla зросли 8 січня на 5%, до рекордних $492, загальна вартість компанії досягла майже $89 млрд, ставши найдорожчим автовиробником в історії США.

Читайте такожTesla наростила поставки електромобілів на 50%

Як пише kommersant з посиланням на Reuters, за підсумками дня Tesla коштувала дорожче, ніж два найбільших американських автовиробники, General Motors і Ford, разом узяті: їхня капіталізація склала $50 млрд і $37 млрд відповідно.

Відео дня

Вартість Tesla збільшується не перший день: зростання її акцій з початку року перевищило 17%, а за останні три місяці вартість компанії зросла більш ніж удвічі. Серед причин такого зростання - прибуток в третьому кварталі (він склав $143 млн), який став несподіванкою для інвесторів, а також продажі електромобілів Tesla в четвертому кварталі і початок продажів зібраних в Китаї Model 3.

Tesla в минулому році поставила 360 тис. електромобілів, тоді як традиційні автовиробники: і GM і Ford в минулому році поставили по 2 млн автомобілів тільки в США. Виручка Tesla за 2019 рік повинна скласти, за оцінками аналітиків, опитаних Infinitiv, $24 млрд проти $144 млрд у Ford і $138 млрд у GM.

«Очевидно, що Tesla повернулася до story stock (акції, вартість яких відображає очікувані інвесторами досягнення компанії в майбутньому, а не реальні активи і доходи. - ред.), і тут багато хороших новин,- вважає старший спеціаліст з інвестиційних стратегій компанії MainStay Capital Management Девід Кудла.- Але є проблемні моменти, і основні з них - наскільки стійкою буде її прибутковість і коли вона буде сприйматися як автовиробник, ане технологічна компанія».

Саме здатність Tesla вийти на стійкий і досить високий прибуток викликає найбільші сумніви у інвесторів, що відображається і в різких коливаннях вартості її акцій - так, в період з кінця 2018 року по червень 2019 року вартість компанії впала вдвічі.