Tesla випустила мільйонний автомобіль / фото twitter/elonmusk

Знаменитий американський виробник електромобілів Tesla пройшов чергову важливу віху: сьогодні з конвеєра на заводі компанії в Фрімонті зійшов мільйонний автомобіль компанії.

Читайте такожНові Tesla Model 3 китайської збірки випустив зі старим автопілотом: названа причина

Цим автомобілем виявився компактний кросовер Model Y в червоному кольорі — постачання потенційного бестселера повинні початися в США вже цього місяця.

Відео дня

Оголошуючи про це досягнення, голова і засновник Tesla Ілон Маск в Twitter подякував співробітникам і опублікував два фото з винуватцем свята і командою, причетною до його створення.

Tesla стала першим автовиробником, який зумів подолати рубіж в 1 млн випущених електричних автомобілів. Для порівняння, BMW наприкінці минулого року повідомила про подолання рубежу в 500 тис. електрифікованих автомобілів і намір досягти мети в 1 млн штук до кінця 2021 року, а результат Volkswagen вдвічі нижчий — 250 тис. електрифікованих автомобілів. Nissan Leaf (в кінці минулого року найпопулярніший в Україні) перестрибнув планку в 450 тис. (і це загальний результат за дев'ять років), пише itc.ua.

В кінці минулого року Tesla вперше стала найбільшим у світі виробником електромобілів, відібравши це звання у китайської BYD, яка, крім електричних авто випускає ще і спільні гібриди. Станом на жовтень 2019 року поставки електромобілів Tesla становили 807 954 проти 787 150 у BYD.

Нагадаємо, презентація компактного кросовера Model Y, який стане четвертим автомобілем в модельному ряді компанії (після Model S, Model X і Model 3), відбулася в березні 2019 року. Першими в продаж надійдуть дорожчі Model Y, а народна версія компактного кросовера очікується під кінець 2020 року. Топова версія Perfomance автомобіля Model Y вартістю $60 тис. (для ринку США) зможе розганятися з 0 до 96 км/год за вражаючі 3,5 с, розвивати максимальну швидкість 240 км/год і проїхати на одному заряді 450 км (в американському тестовому циклі EPA). Крім Perfomance, буде ще три варіанти Model Y: базова Tesla Model Y (версія Standart Range) з запасом ходу 370 км, розгін з 0 до 96 км/год за 5,9 секунди та максимальну швидкість 190 км/год за $39 тис., далекобійна версія Long Range (запас 482 км, розгін до «сотні» за 5,5 с, «максималка» — 210 км/год) за $47 тис. і двомоторна версія AWD (запас 450 км, розгін до «сотні» за 4,8 с і «максималка» 220 км/год) за $51 тис.

В майбутньому Model Y будуть випускатися ще й на заводі Gigafactory 3 в Шанхаї, і на майбутньому німецькому заводі Tesla Gigafactory 4 в Бранденбурзі.