Ілюстрація REUTERS

Гуртові ціни на бензин марки АІ-92 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі (СПбМТСБ) з 13 по 19 квітня знизилися на 4,2 тисячі рублів (56,25 долара) або майже 11%, до 35,77 тисячі рублів за тонну.

Читайте такожПадіння ринку: ціна російської нафти Urals досягла негативних значень

Про це повідомляє РБК з посиланням на підрахунки експертів агентства "Аналітика товарних ринків".

Відео дня

"При цьому витрати компаній, які включають акциз, виплати в бюджет за демпфера (механізм стабілізації цін на паливо на внутрішньому ринку), ПДВ і ПВКК, становлять 38,07 тисячі рублів (510 доларів) за тонну", - наводить видання слова гендиректора агентства Михайла Турукалова.

Таким чином, нафтовики, які продають бензин АІ-92 на біржі, зазнають чистого збитку близько 2,3 тисячі рублів (30,8 долара) на тонну.

Видання уточнює, що зниження гуртових цін відбулося через різке падіння попиту на бензин на російських АЗС на тлі обмежувальних заходів для боротьби з поширенням коронавірусу. Це призвело до падіння автомобільного трафіку.

При цьому основною причиною збитків нафтовиків стало зростання виплат по демпферу, повідомив виданню головний економіст VYGON Consulting Сергій Єжов.

"Якщо в січні 2020 року він становив 100 рублів (1,33 долара за тонну, то тепер - понад 17 тисяч рублів (228 доларів) за тонну", - йдеться у публікації.

Про демпфер

Податкова система в Росії влаштована таким чином, що ціни на бензин і дизель на АЗС залишаються стабільними навіть в умовах дуже низьких або високих цін на нафту. Досягається це коштом значної частки податків у вартості кожного літра палива, а також роботою механізму стримування цін на нафтопродукти - демпфера.

Суть його роботи в тому, що за умов високих цін на нафту НПЗ отримують компенсацію у вигляді від'ємного акцизу, а за умов дуже низьких - навпаки повинні платити державі надприбутки. За оцінкою міністра фінансів Олексія Сазанова, нафтовики можуть перерахувати в бюджет РФ у 2020 році 700 мільярдів рублів (9,38 мільярда доларів) за демпфера при ціні нафти 25-30 доларів за барель.