Законопроект передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів / фото dpsu.gov.ua

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю.

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосували 308 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожЗа тиждень далекобійникам виписали штрафів за перевантаження на півтора мільйона гривень

Відео дня

Як зазначив з трибуни парламенту голова підкомітету автомобільного транспорту Комітету з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський, метою законопроекту є удосконалення здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів, зокрема - встановлення прав та обов'язків вантажовідправника та вантажоодержувача.

"Збільшується розмір адміністративно-господарських штрафів за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм, передбачаються вимоги до товарно-транспортної накладної та законодавчо закріплені повноваження "Укртрансбезпеки" про стягнення в судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні під час здійснення габаритно-вагового контролю", - сказав він.

Weigh Control System

Міністерство інфраструктури у партнерстві з Державною службою з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") та галузевим центром цифрововізації та кібербезпеки завершує впровадження єдиної електронної системи контролю зважування - Weigh Control System. За словами міністра Владислава Криклія, Міністерство інфраструктури найближчим часом анонсує велику реформу Державної служби з безпеки на транспорті.

Боротьба Зеленського з перевантаженням

  • 23 червня 2020 року президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до далекобійників з попередженням щодо штрафів за перевантажені фури.
  • 26 червня 2020 року Зеленський зазначив, що за дотриманням габаритно-вагових норм при завантаженні транспортних засобів на українських дорогах буде стежити Нацполіція та Служба безпеки України.
  • За одну добу, 2 липня, інспектори "Укртрансбезпеки" перевірили 6598 вантажних транспортних засобів і нарахували понад 54 тис.євро плати за перевантаження.
  • 9 липня 2020 року в Євросоюзі затвердили нові вимоги до оплати праці далекобійників та умови для відпочинку водіїв вантажівок.
  • 19 серпня 2020 року Зеленський поставив завдання провести перезавантаження "Укртрансбезпеки", а також заявив, що в Україні необхідно впровадити автоматичну систему фіксації перевезених вантажів.