Ілюстрація REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг «Укрзалізниці» з рівня «ССС» до «В-», що означає виконання зобов'язань за цінними паперами, але дефолт є реальною можливістю.

Про це йдеться в прес-релізі агентства.

Читайте такожКабмін змінив склад правління «Укрзалізниці»

Відео дня

Підвищення рейтингу

«Підвищення рейтингу відображає усунення тиску ліквідності завдяки успішній реструктуризації кредитної лінії компанії на 200 млн доларів. Враховуючи наслідки COVID-19 на фінансових ринках та в операціях, що «Укрзалізниця» вирішила реструктурувати борг з продовженням графіка амортизації на наступні три роки з можливістю дострокового погашення у 2021 році. Ми розуміємо, що банк отримує спочатку обіцяну вартість і що процентна ставка така ж, як і при первинному кредиті. Тому ми прийшли до висновку, що продовження банківського кредиту було здійснено в ході звичайної діяльності»,- йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що зберігається негативний прогноз, який відображає невизначеність величини, тривалості та загального впливу пандемічного та економічного спаду на здатність «Укрзалізниці» генерувати грошовий потік або рефінансування для виконання майбутніх фінансових зобов'язань.

«Укрзалізниця» є акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить в перелік держпідприємств, які не підлягають приватизації.

Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, здійснюваних усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.

Хронологія подій

  • У квітні 2020 року рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгостроковий кредитний рейтинг «Укрзалізниці» до рівня «ССС» з «В-».
  • Раніше, 2 серпня 2019 року рейтингове агентство S&P Global Ratings підвищило суверенний кредитний рейтинг акціонерної компанії «Укрзалізниця» до "B-".