/ фото УНІАН

Центральна виборча комісія повідомляє, що майже мільйон громадян України не мають місця реєстрації.

Цих громадян не будуть вносити до списків виборців. Проголосувати за нового президента вони зможуть, тільки після звернення до центру обліку безпритульних. Про це повідомляє ТСН.

Зазначається, що від початку виборчого процесу більше 5 тисяч українців уже змінили своє місце голосування. Зробити це можна у відділі держреєстрації виборців у кожному місті.

Відео дня

Журналісти відвідали відділ ведення реєстру виборців Печерської райдержадміністрації. Зараз там немає черг, але вже в березні вони з'являться.

У всіх містах України є відділ держреєстру виборців. Туди потрібно принести: паспорт та копії усіх заповнених сторінок; документ, який підтверджує факт проживання чи перебування людини в цьому місті; довідку з роботи та довідку з навчання.

Тобто будь-які документи, які підтверджують зміну місця голосування. Після цього заповнюється заява, у якій слід зазначити дільницю, на якій виборець хоче проголосувати. Подавати цю заяву потрібно особисто.

Але є ще такі українці, які взагалі не мають місця реєстрації, їх понад 980 тисяч. Такі громадяни України зможуть проголосувати тільки, якщо звернутися в центр обліку бездомних громадян, де їм визначать адресу.

Читайте такожЕксперт назвав основні недоліки електронного голосування на виборах

Своєю чергою, виборці, які офіційно проживають за кордоном автоматично вносяться до списків на закордонних виборчих дільницях. Там вони зможуть проголосувати на виборах у 2019 році.

А от ті, хто на час виборів збираються подорожувати за кордоном, мають подбати про зміну свого місця голосування заздалегідь.

Для цього потрібно або звернутися до консульської установи, щодо включення до реєстру закордонної виборчої дільниці, або скористатися механізмом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Варто зазначити, що змінити місце голосування можна до 25 березня, бо за 5 днів до голосування заяви припинять приймати. Крім того, якщо буде другий тур президентських виборів, то всю процедуру доведеться повторити.

Як повідомлялося, від 31 грудня 2018 року в Україні офіційно стартувала президентська виборча кампанія. Кандидати у президенти можуть подавати документи на розгляд до Центральної виборчої комісії. Процедура реєстрації завершиться 3 лютого. Самі вибори призначені на 31 березня 2019 року.