У Зеленського є високі шанси стати президентом / фото прес-служби політика

Немає нічого смішного в тому, що комедійний актор за крок від президентства в Україні, яка в стані війни.

Під час драматичних революцій у 2004 і 2014 роках українці двічі намагалися зламати політичну систему, в якій багаті олігархи по черзі «доять» державу.  Обидві спроби викорінити систематичну корупцію вважаються провальними, попри появу нового антикорупційного бюро й очищення банківського сектору.

Зіштовхнувшись зі знайомими кандидатами, які пропонують все те ж саме: з майже мільярдером Петром Порошенком і екс-прем’єром і колишнім газовим магнатом Юлією Тимошенко, — виборці доходять до абсурду. Телевізійний комедіант Володимир Зеленський, чиє шоу «Слуга народу» націлене проти ненависних еліт, лідирує в опитуваннях перед виборами 31 березня, пишуть на сторінках Bloomberg Марк Чемпіон і Дарина Краснолуцька.

Відео дня

Враховуючи все: від звинувачень політиків у продажності до насильницьких атак проти активістів і підозрілих судових процесів, – вплив клептократії на Україну важко переоцінити. Добре освічена 42-мільйонна країна завбільшки з Францію і з родючими землями от-от займе місце Молдови в ролі найбіднішої країни Європи. Масштабне хабарництво зробило Україну непривабливою для інвесторів і уразливою перед російськими маніпуляціями в часи зростання напруги між Москвою і Заходом. Гроші з колишнього СРСР, які нібито були відмиті через європейські й американські банки, тепер викликали міжнародні перевірки.

Читайте такожFinancial Times: Вибори в Україні можуть змінити баланс сил в Європі

Терпіння прихильників України закінчується. США минулого тижня закликали замінити антикорупційного прокурора й оновити систему. Вимога з’явилася після того, як близький соратник президента погруз у скандалі щодо розкрадання в оборонній сфері. Порошенко після того звільнив цю людину, але епізод продовжує підривати його передвиборчу кампанію.

«Дуже важко підштовхувати зовні до боротьби з корупцією, коли політична еліта працює проти цього», - сказав колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк, який допомагав проводити антикорупційні реформи.

Україна займає 120 зі 180 позицію в щорічному індексі сприйняття корупції Transparency International поруч з Ліберією, Малаві й Малі. Це певне покращення, тому що у 2013 році вона посідала гнітюче 144 місце.

Всі політичні партії в Україні обіцяли боротися з корупцією. А Порошенко проконтролював ухвалення більшої кількості реформаторських законопроектів, ніж його попередники. Новий звіт, в якому оцінюються антикорупційні зусилля під час президентства Порошенка, робить висновок, що електронний збір податків, заходи проти відмивання грошей і зміни у сфері природного газу закрили дірку в українському річному бюджеті на 6 мільярдів доларів, навіть попри те, що «боротьба з корупцією лише почалася».

«Я гарантую нульову толерантність до корупції», - сказав Порошенко під час інтерв’ю в березні.

«Я гарантую, що ті, хто крав, будуть притягнуті до відповідальності», - додав він.

Читайте такожWashington Post: Захід повинен допомогти Україні зберегти траєкторію реформ

Данилюк, якого звільнили з посади міністра в червні за скарги західним послам на надто повільний темп змін, описує свій сізіфів цикл спроб втілити реформи, які уряд ухвалив під тиском США, Євросоюзу і МВФ. За його словами, все, що він робив, зіштовхувалося з опором соратників президента і його прихильників у парламенті, горезвісних за обмін місць і голосів на гроші. Один бізнесмен, який став політиком, сказав, що особисто віз сумки з доларами на особистому ліфті, який веде від приймальні Порошенка.

Олександр Онищенко, який стверджує, що був «скарбником» Порошенка у Верховній Раді до конфлікту з ним у 2016 році, каже, що сумки з грошима клав у багажник машини, а потім віз у парламент, щоб купити голоси за «ринковою ціною», яка варіюється від 20 тисяч до 100 тисяч доларів на депутата.

«Вони платили готівкою», - сказав Онищенко на відео між раундами іспанського конкуру.

«Потрібно було прийти в гараж адміністрації президента, піднятися на четвертий поверх і взяти сумки, щоб ніхто не бачив», - додав він.

Порошенко люто відкинув ці звинувачення і закликав Онищенка повернутися в Україну, щоб постати перед судом. Бізнесмен втік з країни у 2016 році після того, як його звинуватили в розкраданні десятків мільйонів доларів державної компанії. Він стверджує, що справа проти нього політично мотивована.

Читайте такожОнищенко заявив, що подає до суду на Порошенка за наклеп

Жодне місце не демонструє людську ціну корупції так, як Одеса – жваве портове місто на узбережжі Чорного моря, де туристичні пам’ятки тісно зіштовхуються з новозбудованими стриптиз-клубами з назвами на зразок Rasputin чи Flirt Deluxe. Півтора року тому тут була безпрецедентна хвиля атак проти антикорупційних активістів. Одного підрізали, іншого підстрелили. Ще когось сильно побили. В серпні юрист Михайло Кузаконь і журналіст Григорій Козма ледве уникнули смерті, коли вантажівка протаранила їхній автомобіль, який стояв на місці.

Всі жертви викривали корупційні справи, які проводила чи схвалювала місцева влада на чолі з мером Геннадієм Трухановим. Сам мер, над яким зараз відбувається суд за звинуваченнями у розкраданні 6 мільйонів доларів з державної скарбниці, все заперечує.

«Це театр», - сказав Кузаконь, коментуючи судову систему.  Минулого місяця він опублікував відео, на якому звинуватив Порошенка у наданні безкарності й контролю над містами й регіонами кримінальним групам в обмін на політичну підтримку. Поліція після цього призначила йому охорону з п’яти чоловік.

«Якби Києву було вигідно засудити Труханова, це б вже сталося», - сказав юрист.

Порошенко у письмовій відповіді написав, що справа проти Труханова – це доказ незалежної роботи антикорупційних інститутів. І ця інфраструктура, яка з’явилася за останні п’ять років, існує завдяки його «політичній волі», а всі звинувачення у протилежному нібито політично мотивовані.

Адміністрація президента також звинуватила Данилюка в тому, що він покинув свою роботу в міністерстві, щоб працювати на Зеленського, якого, як зауважують у відомстві, підтримує могутній олігарх Ігор Коломойський. Він, у свою чергу, прагне повернути активи, які він втратив під час очищення фінансового сектору. Шоу Зеленського транслюється на телеканалі, яким володіє Коломойський. Однак, актор і мільярдер заперечують існування політичного чи фінансового зв’язку за межами телевізійного контракту.

Читайте такожAtlantic Council: Зеленський - єдиний достойний вибір для України

В листопаді громадський тиск змусив парламент у Києві створити тимчасовий комітет для розслідування більш ніж 50 атак проти активістів у 2018 році по всій країні, які включають випадки вбивства.

Скепсис на кшталт того, який висловлює Кузаконь, глибоко поширений серед українців з 2000 року, коли були оприлюднені плівки в стилі Вотергейтського скандалу. На них нібито були записані розмови другого президента України Леоніда Кучми. Записи містили розмови про хабарі на десятки мільйонів доларів, а також обговорення необхідності закрити рота антикорупційному журналісту, обезголовлене тіло якого знайшли згодом. Кучма заперечує автентичність цих плівок і наполягає, що записи з його голосом були змонтовані.

Серед тих, хто нібито пропонував хабарі на плівках, був Віктор Янукович, який мав стати наступником Кучми. Маєток, який Янукович збудував на околицях Києва після перемоги на президентських виборах у 2010 році, доповнений колекцією дорогих автомобілів і зоопарком, став музеєм, метою якого стала демонстрація яскравих плодів корупції.

Коли Янукович втік в Росію у 2014 році, нові лідери України сказали, що виявили 70 мільярдів доларів, які екс-президент і його оточення сховали на офшорних рахунках. Через п’ять років після того нікого так і не покарали за таке розкрадання. Янукович заперечив, що крав гроші чи й взагалі володіє іноземними банківськими рахунками. Він наполягає, що маєток на околицях Києва не був його особистою власністю.

Найкраща надія для України, за словами 47-річного голови одеського банку «Восток» Вадима Мороховського, — це молоді виборці, які ніколи не знали СРСР і не вважають корупцію невід’ємною частиною життя. Соціальні мережі, такі як Facebook й Instagram, з’їдають контроль над інформацією і виборчими кампаніями, який бізнес-клани досі намагаються практикувати через домінування над пресою. Ця зміна, на думку Мороховського, пояснює, чому електорат стає більш фрагментованим і менш передбачуваним.

Читайте такожNew York Times: На виборах в Україні жоден кандидат не сподобається Кремлю

41-річний Володимир Зеленський – продукт цієї зміни. Комедійний актор, який керує бізнесом телевізійного виробництва з дистрибуцією по всьому колишньому радянському блоці, сказав, що може найняти Данилюка й інших розчарованих реформаторів, якщо йому доведеться формувати уряд. Останні опитування дають Зеленському 5-10% переваги над Порошенко і Тимошенко, хоча статися може будь-що. Якщо жоден кандидат не зможе отримати більшість голосів у першому турі, тим, хто здобув найбільшу підтримку, доведеться змагатися за перемогу в другому.

Якщо Зеленський переможе, це буде випадком, коли реальне життя повторює мистецтво. У своєму шоу він грає вчителя історії, який випадково став президентом. В одному з епізодів він мріє, як з автоматів у обох руках розстрілює депутатів парламенту.

В реальності ж Зеленський каже, що він буде працювати з МВФ і запровадить амністію капіталу, який дозволить бізнесменам узаконити приховані активи в обмін на сплату 5% податку. Він також обіцяє позбавити депутатів, суддів і президента недоторканності й зробити суди вільними від політичного втручання.

Власник восьми ресторанів в Одесі й Києві Савва Лібкін в дечому переконаний напевне. Він бачить олігархів з їхніми корисними інтересами у нинішній системі за всіма трьома головними кандидатами.

«Я народився в корумпованій лікарні. Медсестра, яка прийняла роди, була корумпована. І той, хто викопає мені могилу, теж буде корумпований», - сказав Лібкін.

«Ця хвороба схожа на СНІД. Вона не жаліє нікого. І люди, які борються з нею, тонуть в ній», - додав він.