Окружні виборчі комісії самі закуплять архівні бокси / фото УНІАН

Архівні бокси, тендер на які не відбувся, закуплять окружні виборчі комісії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко на прес-конференції в Києві.

За його словами, ЦВК провела 28 тендерів на закупівлю товарів та послуг, для того щоб вибори були проведені належним чином, а два тендери не відбулося.

Відео дня

Читайте такожЦВК скасувала закупівлю боксів для бюлетенів

Радченко зазначив, що один з тендерів, який не відбувся, – це тендер на закупівлю архівних боксів. Він зауважив, що перевозити у цих боксах мають документи дільничних виборчих комісій: списки виборців, протокольні рішення дільничної комісії та інші, а не бюлетені.

“Оскільки тендер не проведено, ЦВК звернулась з листом до окружних виборчих комісій і вони самі закуплять архівні бокси у кількості два бокси на маленьку і середню дільницю та по три - на велику. В разі, якщо коштів не вистачатиме, ОВК внесуть зміни до своїх кошторисів, а ЦВК їх затвердить”, - наголосив заступник голови ЦВК.

Він також вкотре додав, що система закупівель не адаптована під швидкоплинність та строки виборчого процесу, тому без змін законодавства її використання на майбутніх виборах буде дуже проблематичним.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня у ЦВК заявили про скасування тендеру на закупівлю архівних боксів та загрозу зриву закупівлі транспортних послуг і канцелярського приладдя для ОВК. Тендерні пропозиції, які отримала комісія, містили неповний комплект документів, тому їх відхилили як такі, що не відповідають умовам тендерної документації, а торги скасували. У комісії наголосили, що за час, що залишився до дня голосування, повторні торги щодо закупівлі послуг з виготовлення та доставки архівних боксів провести вже неможливо.

У ЦВК зазначили, що ці вибори президента стали першими, коли комісії доводиться застосовувати закон "Про публічні закупівлі", а визначені ним часові рамки не враховують швидкоплинності виборчого процесу.