Дії Ляшка будуть оцінені правоохоронцями \ фейсбук Олег Ляшко

Комітет виборців України (КВУ) заявляє про імовірне порушення закону кандидатом на посаду президента України Олегом Ляшком 31 березня.

Читайте такожВибори президента України: онлайн трансляція (оновлюється)

«Під час голосування на одній з дільниць… Олег Ляшко продемонстрував у присутності телекамер та виборців бюлетень із результатами свого волевиявлення. Відповідно до ст. 7 закону «Про вибори президента України» голосування на виборах президента України є таємним. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування», – пише КВУ у Facebook.

Відео дня

«Відповідно до ст. 159 Кримінального кодексу ("порушення таємниці голосування") :

1. Умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років», – нагадують у КВУ.

Між тим, у МВС також відреагували на поведінку Ляшка на виборчій дільниці. Правоохоронці дадуть правову оцінку діям кандидата в президенти Олега Ляшка, який під час голосування продемонстрував журналістам власний заповнений бюлетень. Про це під час брифінгу сказав радник очільника Міністерства внутрішніх справ Іван Варченко.

За його словами, частина порушень у день виборів пов'язана з нерозумінням виборців або свідомим порушенням ст. 7 закону про вибори - порушення таємниці голосування. Зокрема, це стосується і кандидата у президенти, лідера "Радикальної партії" Олега Ляшка, який продемонстрував свій вибір на камери журналістів.

"Один з кандидатів на пост президента сьогодні зробив ту річ, яка так само може кваліфікуватися як та, що має ознаки кримінального злочину, а саме – теж розкрив таємницю голосування", - сказав представник МВС.

"Закон прямо забороняє демонстрацію виборчого бюлетеня в приміщенні для голосування, не в кабінці, де ви здійснюєте, а вже в приміщенні. Тобто, розгортати бюлетень, показувати людям і розказувати "ось, як я проголосував", - цього робити не можна", - наголосив Варченко.

Він підкреслив, що законом прямо забороняється публічна демонстрація "пташечки", яка поставлена у бюлетені виборцем. "Порушення цієї норми закону так само може тягнути за собою відповідальність до трьох років обмеження волі", - заявив радник очільника МВС.

Зазначається, що дії Ляшка будуть оцінені правоохоронцями. "Поліція кваліфікує зараз ці випадки, всі випадки, які будуть відбуватися сьогодні, і там обов’язково буде надана правова оцінка", - підкреслив Варченко.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко проголосував на виборах президента і показав на камери бюлетень зі своїм голосом.