Також координатор ОПОРИ звернула увагу на процедурні порушення / фото УНІАН

Найпоширенішим порушенням під час виборів президента України було розголошення таємниці голосування.

Про це координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська повідомила в ефірі Радіо Свобода.

«Найбільш масовими були розголошення таємниці голосування і фотографування виборчого бюлетеня. І одне, й інше є серйозним порушенням. Тому що фотографування виборчого бюлетеня можуть мати дві передумови – просто бажання оприлюднити результати голосування в соцмережах, і також це може свідчити про продаж свого голосу. На щастя, покриття таких порушень – близько 4% виборчих дільниць в цілому. І результат насправді є на 1-1,5% вище, ніж ми фіксували в 2014 році», – сказала Айвазовська.

Відео дня

Також координатор ОПОРИ звернула увагу на процедурні порушення, зокрема, некоректні проведення виборчими комісіями ранкових засідань.

Читайте такожЛяшко під камери "засвітив" свій бюлетень і порушив закон (фото, відео)

«Були факти порушень, які стосувалися процедурних моментів, але що цікаво – їхній відсоток був меншим, ніж у 2014 році, це вже певний прогресивний результат», – зазначила Айвазовська.

За її словами, явка на цих виборах була вищою, ніж у 2014 році, на 3%. Виборчий процес координатор ОПОРИ назвала «агресивним» і «активним».

«Ми розуміємо, що є взаємоконтроль, бо ці вибори є дійсно конкурентні, коли окремі учасники процесу не імітують конкуренцію, а здійснюють її», – сказала Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, за даними ЦВК, явка на виборах президента станом на 20.00 за даними зі 198 округів становила 63,48% виборців. Загалом в Україні створено 199 виборчих округів.

Згідно з даними кількох екзит-полів, у другий тур виборів президента виходять шоумен Володимир Зеленський та чинний глава держави Петро Порошенко.