Порошенко починав вербально заплітатися / фото УНІАН

Психолог Ірина Костенко проаналізувала жести, голос і міміку кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського.

Вона розповіла Главреду, які маніпуляції використовували політики на дебатах.

Відео дня

Порошенко і Зеленський не спали

Обидва кандидати, каже психолог, практично не спали цієї ночі.

"У Порошенка мішки під очима, у Зеленського – синці. Мабуть, напередодні вони мало спали і виглядали втомленими фізично. Для Порошенка цей майданчик звичний, не перші дебати. Тому він вів себе більш впевнено. Це проявлялося в маніпулятивній жестикуляції. При цьому стійка була впевнена, рівна спина і схрещені пальці. Це показник дискусійної майстерності, коли ти хочеш донести свою позицію", - каже Костенко.

"Але форма поведінки у Зеленського сценічна і більш легка. Можна сказати, що у нього була рівна драматургія, а у Порошенка – навмисна і гучна. Хоча ставки на аргументи не було у обох кандидатів. Нічого нового вони не сказали. А ставка була на манеру поведінки", - уточнила психолог.

Читайте також"Існує два Порошенки": Зеленський пояснивши помилковість обрання Порошенка президентом у 2014 році

Де були емоції

Що стосується тембру голосу, то Зеленський добре підготувався.

"Він говорив стримано, без інтонаційних перепадів. Тільки в кінці, в завершальній частині – були моменти більш емоційні, на надриві. А Порошенко – фактично з першого питання Зеленського починає реагувати. Вже йде надрив у голосі, емоційний характер, переходить аж на фальцет. Це означає, що емоції починають переважати", - каже психолог.

Вона додає, що в деяких моментах Порошенко починав вербально заплітатися.

"Це коли думка йде попереду. І він починав плутати слова, закінчення і затинався. Це означає, що він занервував. Емоції почали переважати і когнітивна частина, тобто розумова, почала просідати", - уточнила Костенко.

В якихось моментах Порошенко дійсно брав верх, це було видно по паузах, які перед відповідями робив Зеленський. Він це робив, щоб знайти аргумент, підібрати правильні слова.

В кінці Зеленському не дуже подобалися висловлювання кандидата Порошенко. І Зеленський підтягував губи. Це як з руками, які ми підтискаємо, щоб стримати себе і не вдарити когось. Піджимання губ – це яскравий прояв того, що людині не подобається, що про нього зараз говорять.

 Читайте також"Безвіз, томос, мова, армія": Зеленський звинуватив Порошенка у привласненні чужих досягнення

Маніпуляції використовували обидва

Обидва кандидати яскраво використовували вербальні маніпуляції, каже Ірина.

"Наприклад, фрази типу "право українського народу" і так далі. Тобто, використовували почуття присутніх і дивилися. Це було і в самому початку по відношенню один до одного, коли опоненти потиснули руки, посміхалися і про щось там перемовлялися. Мила картинка, але маніпуляція. Нібито я до тебе зараз лояльно налаштований, м'яко. Можливо все пройде так само м'яко, як я до тебе зараз налаштований", - зазначила експерт.

Підсвідомо залякував

Ірина звернула увагу на ще одну деталь - перед першим питанням Зеленського Порошенко підійшов до нього майже впритул.

"Зеленський йому озвучує питання, а Порошенко відійшов від своєї трибуни і підійшов на середину відстані між ними. Це таке несвідомий тиск на опонента. Коли ти починаєш входити в зону комфорту твого опонента. Людина начебто нічого не робить, мовчить, але при цьому впливає на людину", - каже Костенко.

Читайте такожПорошенко заявив, що жоден з його друзів не має відношення до корупції

Йшли в хід руки

Жестикуляцію руками використовували обидва кандидати. Але Порошенко частіше.

"У них були загрібаючі рухи, як у диригентів, які керують оркестром. Фокус у глядачів йде на руки, і таким чином оратори захоплюють увагу, групують і привертають на свій бік. У Порошенка вони більш яскраво виражені, це пов'язано з великим досвідом в дискусіях. А Зеленський всього кілька разів підняв руки, весь інший час більше тримався за папір", - каже психолог.

У дебатах такі рухи можуть відлякувати, так у нас склалося ще з часів тваринного світу. Будь-який різкий рух дезорієнтує ситуацію, щоб зберегти своє життя. У відповідь може послідувати теж різка реакція, і це не завжди добре, і може відштовхувати.