Фото shopcatalog.com

У Facebook з'явилися сторінки-клони українських соціологічних компаній Рейтинг, Київського міжнародного інституту соціологічних досліджень (КМІС) і Seetarget. Керівники компаній заявляють, що ці сторінки є фейками і розміщують неправдиву інформацію і просять ЗМІ не поширювати її.

Про це на своїх офіційних сторінках Facebook повідомляють керівник КМІС Володимир Паніотто, керівник групи "Рейтинг" Олексій Антипович, директор компанії Seetarget Олексій Боровський.

Соціологи скаржаться на поширення фейкових сторінок соцслужб в Facebook

“УВАГА! Фейк! У Facebook з'явилася сторінка, яка виглядає точно як сторінка КМІС, і містить інформацію про дослідження в різних округах. Ця сторінка і вся інформація на ній - фейк, ось посилання", - повідомляє Володимир Паніотто.

Відео дня
Соціологи скаржаться на поширення фейкових сторінок соцслужб в Facebook

Олексій Антипович розмістив повідомлення: “УВАГА! Підробка! Це фальшива сторінка, яку Facebook поки ще не заблокував, незважаючи на скарги. Дата створення - 6 липня. Всі (!) Рейтинги з цієї сторінки фальшиві...". Антипович також попросив користувачів соцмереж і журналістів довіряти інформації тільки з офіційних джерел, підкресливши, що буде вважати співучасниками ЗМІ, які поширять інформацію з підроблених сторінок.

Соціологи скаржаться на поширення фейкових сторінок соцслужб в Facebook

Олексій Боровський також закликав не піддаватися на провокації: “Увага фейк! Компанія Seetarget має єдину офіційну сторінку в Facebook. Просимо ігнорувати і подавати скарги на групи за іншим посиланням, які є підробкою та оприлюднює неправдиву інформацію".

Соціологи закликають користувачів соцмереж подавати скарги на фейк-сторінки, щоб їх швидше заблокували. Примітно, що на псевдо-сторінках КМІС, "Рейтинг" і Seetarget ця інформація повністю дублюється, а час відповідних публікацій майже збігається: всі публікації були зроблені в період з 3 по 6 липня з інтервалом у кілька годин.