В ОБСЄ похвалили місцеві вибори в Україні / фото УНІАН, Микола Тис

У Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ заявляють, що місцеві вибори в Україні 25 жовтня відбулися спокійно, з дотриманням відповідних процедур і були добре організовані.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн брифінгу повідомила голова місії зі спостереження за виборами БДІПЛ ОБСЄ Iнгібйорг Сольрун Гісладоттір.

"На обмеженій кількості виборчих дільниць, які відвідували представники Бюро з демократичних інститутів та прав людини під час проведення дня виборів, ми спостерігали, що виборчий процес проходив загалом спокійно, гарно організовано та у прозорий спосіб. Всі процедури загалом було дотримано", - сказала Гісладоттір.

Вона заявила, що вчорашні місцеві вибори були особливо важливими з урахуванням того, що в Україні відбулася реформа децентралізації, внаслідок якої органи місцевої влади та самоврядування отримали значні повноваження.

Гісладоттір додала, що у місії вважають ефективною роботу ЦВК з організації і проведення місцевих виборів.

"Ми можемо відзначити, що робота Центральної виборчої комісії з управління виборчим процесом була професійною та ефективною, навіть попри виклики глобальної пандемії COVID-19, проте робота окремих територіальних комісій дуже часто була політизована, що справило негативний вплив через постійну зміну членів виборчих комісій", - сказала вона.

Читайте такожДругі тури виборів у різних областях можуть відбутися в різні дати - Опора

Крім того, за словами Гісладоттір, спостерігачі БДІПЛ ОБСЄ констатували, що кандидати могли вільно проводити передвиборчу агітацію. При цьому вона додала, що були зафіксовані окремі випадки зловживання кандидатами своїми повноваженнями, а також були поширені звинувачення у підкупах виборців.

Також Гісладоттір зазначила, що приватні медіа не змогли неупереджено та збалансовано висвітлювати події виборчого процесу, а також висвітлювати усю діяльність кандидатів, і таким чином виборці не були належним чином поінформовані про перебіг виборчої кампанії.

За її оцінкою, місцеві вибори було проведено в рамках оновленого Виборчого кодексу, який у цілому є інклюзивним, проте "заполітизованим в окремих моментах".

Гісладоттір додала, що деякі значні зміни до виборчої системи держави було ухвалено незадовго до безпосереднього проведення виборів, що суперечить загальним найкращим практикам у світі.

Крім того, зауважила вона, переглянутий оновлений Виборчий кодекс не враховував деякі рекомендації Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ і не забезпечував цілісність ключових компонентів виборчого процесу.

"Деякі зміни були розкритиковані зацікавленими сторонами (залученими до процесу оновлення виборчого кодексу) через збільшення впливу партій на місцеве самоврядуванням", - сказала вона.

Читайте такожУ КВУ розповіли про найпоширеніші помилки в бюлетенях на місцевих виборах

Разом з тим, підкреслила голова місії, виборчі комісії на місцях загалом справлялися зі своїми повноваженнями в адекватний і необхідний до відповідних термінів спосіб, однак "у деяких випадках їм бракувало професіоналізму та час від часу ці комісії були політично заангажовані у своїх рішеннях".

Гісладоттір зазначила, що реєстрація кандидатів у цілому відбувалася в інклюзивний спосіб, проте деякі територіальні комісії не мали більш загальних уніфікованих вимог щодо необхідних документів, які треба було надати при реєстрації кандидатами.

"Деякі відмови щодо реєстрації виглядали політично вмотивованими, на відміну від найкращих практик та зобов'язань, які Україна брала як країна-учасниця ОБСЄ", - зауважила вона і додала, що усі кандидати мали можливість вільно проводити свою агітаційну кампанію.

"Ми помітили випадки зловживання державними ресурсами, а також повноваженнями, зокрема на рівні областей і на рівні адміністрацій областей та міст. Ми отримували доволі часто повідомлення про ймовірний підкуп голосів", - повідомила , голова місії зі спостереження за виборами БДІПЛ.

Водночас вона констатувала, що вжиті заходи, пов'язані з пандемією COVID-19, загалом були дотримані, проте часто соціальне дистанціювання не дотримувалося, а особисті засоби захисту не використовувалися на постійній основі.

Місцеві вибори в Україні

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилось.
  • Як свідчать екзит-поли, за результатами виборів у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові, Вінниці перемагають чинні міські голови.