Мавпяча віспа дуже рідко призводить до смерті хворого, зазначив Євген Комаровський / скріншот

Віспа мавп найчастіше не призводить до смерті, і щоб нею заразитися, потрібно тривалий час тісно контактувати з інфікованим.

Мавпяча віспа - це не коронавірус, яким можна заразитися, посидівши з хворим в одній кімнаті, сказав педіатр Євген Комаровський в ефірі національного телемарафону, відповідаючи на питання, чи може віспа спровокувати справжню пандемію.

"...Головне, що характерно саме для віспи мавп, - для того, щоб нею заразитися, потрібен тривалий тісний контакт. Тобто, це не коронавірус, де ви посиділи в одній кімнаті або проїхалися в одному вагоні в метро і заразилися", - сказав медик.

Відео дня

Лікар Комаровський додав, що віспа мавп, м'яко кажучи, несмертельна хвороба.

"...За статистикою, західний варіант інфекції - я відразу скажу, що у мавпячої віспи є два варіанти - один в Західній Африці, а один - в Центральній Африці. Той, який в Західній Африці, він значно легший, і зараз в Європі саме він. Ось цей західний варіант дає однопроцентну летальність для людей, які голодують, жебраків, за відсутності медичної допомоги, розумієте... ось для сільського населення Конго він дає однопроцентну смертність...", - пояснив він.

Педіатр підкреслив, що якщо мова йде про людину, яка не голодує і може звернутися за медичною допомогою, то "летальність буде дуже невисокою, м'яко кажучи".

"...Крім того, якщо ситуація буде набувати якогось катастрофічного розвитку подій, то у нас є вже готова, ...перевірена столітнім досвідом вакцина, їх п'ять штук таких вакцин...", - заявив Комаровський.

Варто зазначити, що в березні 2020 року розпочалася пандемія коронавірусу COVID-19. Пізніше від вірусу створили вакцину, була проведена вакцинація, і рівень захворюваності пішов на спад.

Нагадаємо, наприкінці травня директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Ханс Клюге сказав, що вірус мавпячої віспи почав ширитися по Європі, і скоро кількість випадків захворювання може зрости.

22 числа в українському Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що в нашій державі не зафіксовані випадки захворювання на цей вірус.

Вас також можуть зацікавити новини: