Як не можна грітися в мороз / фото ua.depositphotos.com

З настанням холодів та частими перебоями з опаленням питання "як не замерзнути взимку" стає питанням виживання. Але не всі методи зігрівання ефективні та безпечні. Деякі популярні способи зігрітися лише створюють ілюзію тепла, а насправді можуть призвести до переохолодження. Про деякі такі небезпечні методи попередило МОЗ України.

Алкоголь

Лікарі попереджають, що намагатися зігрітися алкогольними напоями – це дуже погана ідея. Алкоголь створює ілюзію тепла, але це обман. Під дією алкоголю судини швидко розширюються, а тіло віддає тепло в атмосферу. Людина, що випила, почувається тепло і навіть може початися роздягатися, але її тіло швидко охолоджується, що може призвести до переохолодження і навіть до смерті.

Цигарки

Курити на вулиці у мороз також не слід. Нікотин уповільнює кровообіг у ногах та руках, через що кінцівки швидко втрачають тепло.

Відео дня

Розтирання снігом

Розтирати руки снігом для розігріву – погана ідея. Холодний сніг щипає шкіру і створює ілюзію тепла, але насправді він забирає тепло у тіла та сильніше охолоджує його.

Гаряча ванна або душ

Не варто приймати гарячу ванну чи душ одразу після того, як прийшли додому. Такий різкий перепад температур може серйозно зашкодити серцю. Спочатку трохи зігрійтеся за кімнатної температури. Так само не варто виходити на вулицю взимку відразу після гарячої ванни.

Шарф на обличчі

Будьте обережні, коли носите шарф взимку. Через холодне дихання волога може конденсуватися на тканині, а під дією морозу мокра тканина покривається крижаною скоринкою. У такому разі шарф краще зняти, інакше ризикуєте обморозити обличчя.

Тісне взуття та одяг

Одягти дві пари шкарпеток і кілька теплих светрів, щоб зігрітися – не найкраща ідея. У тісному одязі судини на тілі перетискаються, через що тіло мерзне лише сильніше. Раніше УНІАН пояснював, як тепло одягнутися у мороз.

Біг

Стояти на місці взимку не варто – фізична активність добре зігріває. Але й бігати на морозі також не потрібно. Після бігу організм потіє, одяг стає мокрим, а значить і сильніше промерзає.

Вас також можуть зацікавити новини: