Ілюстрація / REUTERS

При купівлі ялинки на Новий рік українцям слід звертати пильну увагу на супровідні документи до товару. Деякі ялинки можуть становити загрозу для здоров'я покупців.

Про це розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан, передає «Обозреватель». За його словами, купувати ялинки необхідно тільки з сертифікатом відповідності.

Читайте такожНайвища в Україні: у Харкові відкрили головну ялинку міста (відео)

Відео дня

На запитання, на що звертати увагу, Рубан відповів: "Це наявність радіаційного сертифікату про безпеку... На супровідний документ — це стосується будь-яких товарів, які продаються в мережах".

Чиновник пояснив, у чому може полягати небезпека для здоров'я людей.

"В першу чергу це алергічна загроза, якщо ми говоримо про живу ялинку. По-друге, це радіаційний фактор, який може вплинути на здоров'я людини... Штучні ялинки несуть більше шкоди, ніж живі. На сьогодні з'являється інформація про наявність у штучних ялинках формальдегіду, фенолу, інших токсичних речовин... Можемо говорити про гостре отруєння або хронічне отруєння — все залежить від тих сполук, які є в даній ялинці", — пояснив він.

"Треба дивитися сертифікат на дану ялинку, висновок санепідслужби, що підтверджує безпеку даного виробу, а також вміст токсичних хімічних речовин. Якщо виникають сумніви щодо даної ялинки — звертатися до компетентних органів", — підсумував Рубан.