У своєму пості Супрун згадала Путіна / фото facebook.com/ulanasuprun

Високий рівень холестерину підвищує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун, проілюструвавши допис картинкою із трьома пунктами, які українці (особливо після 30 років) повині точно знати: 1) Україна понад усе; 2) Путін - х**ло; 3) свій рівень холестерину в крові.

Особливо, важливо слідкувати за рівнем холестерину, якщо ви у групі ризику:

Відео дня

🔹маєте сімейну історію серцево-судинних захворювань;

🔹у вас було діагностовано ішемічну хворобу серця, інсульт або міні-інсульт, захворювання периферичних артерій ;

🔹маєте надмірну вагу;

🔹хронічні запальні процеси, наприклад, ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ;

🔹хворієте на діабет або маєте високий тиск.

"Навіть якщо ви почуваєтесь добре — ви маєте регулярно контролювати рівень холестерину.  Більшість авторитетних міжнародних організацій рекомендують тестувати рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років. Перевіряти цей показник варто значно частіше, якщо ви в групі ризику.  Для дітей перше вимірювання холестерину має бути у віці від 9 до 11 років, далі варто повторювати кожні 5 років", - пояснила Супрун.

Читайте такожСупрун пояснила, скільки можна їсти масла та якого

Нормальні показники холестерину:

1. Загального холестерину в крові 

- 5 ммоль / л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику;

- 4 або менше для людей, що в групі ризику.

2. "Поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) 

- 3 ммоль / л або менше для людей, що не в групі ризику;

- 1,8 ммоль / л або менше для людей, що в групі ризику.

3. "Хорошого" холестерину (ліпопротеїнів високої щільності) — ідеальний рівень — понад 1 ммоль / л.

"Якщо ризик підвищений навіть помірно — обов’язково зверніться до свого лікаря. Лікар порадить, як діяти у вашому випадку, та призначить додаткові обстеження за потреби", - радить в.о. глави МОЗ.

Щоб підтримувати здоровий баланс холестерину, вона радить: слідкувати за раціоном, бути фізично активними, кинути курити.

Раніше в.о. глави МОЗ Уляна Супрун розповіла, що існує багато причин, щоб рідше вживати червоне м'ясо, зменшувати розмір порцій та намагатися замінити його рослинними продуктами.