Неправильне харчування є головною причиною смертності від серцево-судинних захворювань в Україні / фото pixabay.com

Вчені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині склали рейтинг країн з найвищим рівнем смертності через серцево-судинні захворювання, пов'язані з неправильним харчуванням.

Читайте такожСупрун пояснила українцям, чи вегетаріанство корисне

Перше місце в рейтингу зайняла Україна, повідомляє "Інформатор" з посиланням на дослідження в European Journal of Epidemiology.

Відео дня

Вчені проводили дослідження на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вони проаналізували дані 51 країни європейського регіону ВООЗ (разом з Туреччиною, Ізраїлем, а також пострадянськими державами, які географічно розташовані в Азії) за період з 1990 по 2016 рік.

На першому, найгіршому місці, у рейтингу смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням, за процентним співвідношенням опинилася Україна. Рівень смертності з цієї причини в 2016 склав 38,2% від усіх смертей. З 15 колишніх радянських республік у першу двадцятку потрапили 14.

link.springer.com

Після статистичного перерахунку з поправкою на вікову структуру населення України цей показник за 2016 склав 349 смертей на кожні 100 тисяч населення. Це найвище число в Східній Європі і четверте серед усіх досліджених країн. Гірше справи йдуть тільки в Узбекистані, Туркменістані та Киргизстані. А слідом за Україною йдуть Молдова, Азербайджан, Білорусь, Таджикистан, Казахстан, Росія і Грузія.

Читайте такожНазвано найкращий продукт, який допомагає скинути зайву вагу

Автори дослідження підкреслюють, що жителі країн, які потрапили в антирейтинг, постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. Найбільша кількість смертей від серцево-судинних хвороб, за їх даними, викликали дієти з ниизким рівнем споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також з високим рівнем споживання натрію (в першу чергу солі).

У західноєвропейських країнах ситуація набагато краще, ніж в Азії та Східній Європі. Краще всього, за даними вчених, харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю та Франції. У цих країнах через нездорове харчування від серцево-судинних хвороб помирають від 43 до 46 осіб на 100 тисяч.

У країнах, де головною кухонною олією залишилася соняшникова (Україні, Росії, Румунії чи Болгарії), рівень смертності стабільно високий з 1990 року. У країнах же, які почали використовувати рапсове масло (Польща, Чехія, Естонія, Латвія, Литва), за цей період смертність від ішемічної хвороби серця різко впала.