REUTERS

Виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун відповіла на найпоширеніші запитання про кір.

Зараз вкрай необхідно, щоб кожен володів науково доведеною інформацією та не давав можливості поширюватися чуткам та міфам про вакцини, йдеться у її повідомленні в Facebook.

1. Наскільки безпечна вакцина від кору?

Вакцина КПК використовується вже понад 50 років, і понад 500 мільйонів доз вакцин з протикоровим компонентом було введено у понад 100 країнах світу. Вакцина проти кору безпечна та ефективна.

Відео дня

Вакцини, як і будь-які ліки, можуть викликати реакції, але серйозні реакції на вакцину — вкрай рідкісні. У той час, як кір може мати тяжкий перебіг, нести ризик госпіталізації і смерті, щеплення вакциною КПК — безпечне. Імовірність серйозної алергічної реакції на вакцину КПК становить одна реакція на мільйон щеплень. Тоді, як із 1 000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 хворіє на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення.

2. Яка вакцина наявна в Україні?

Наразі в Україну для щеплень КПК постачають такі вакцини:

- "Пріорикс"/Priorix (виробник GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Бельгія), прекваліфіковану ВООЗ, найавторитетнішою організацією світу у сфері охорони здоров’я.

- "М-М-Р ІІ"/M-M-R II (виробник Merck & Co., Inc., США), схвалену державним Управлінням продовольства і медикаментів США, яка також є однією з найавторитетніших установ світу в цій сфері.

"Обидві вакцини безпечні, ефективні й гарантовані державою безоплатно в рамках національного календаря профілактичних щеплень. Більша кількість постачальників дозволяє країні уникнути нестачі у разі дефіциту продукту від одного виробника. Це особливо важливо під час спалаху, адже лише з початку року на кір в Україні захворіли понад 26 500 людей, і 10 із них померли", - йдеться у повідомленні Супрун.

Читайте такожЗ початку року на кір захворіли понад 24 тисячі українців - ЮНІСЕФ

3. Коли вакцинувати дитину?

В Україні роблять щеплення від кору двічі: у 12 місяців та в 6 років. Якщо дитині незабаром виповнюється 1 або 6 років, це означає, що наближається час вакцинації від кору. Дуже важливо не відкладати щеплення.

Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, потрібно звернутися до лікаря і якнайшвидше надолужити пропущені щеплення КПК.

4. Якими є ризики для невакцинованих?

Ймовірність заразитися кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад 5% людей, які перехворіли на кір, розвиваються порушення здоров’я на все життя.

5. Що робити, якщо батьки вказують на те, що записи про щеплення їхньої дитини є неправдивими, та/або не пам’ятають, які із записаних у довідці дитини щеплень робили насправді?

У такому випадку батькам треба звернутися до медичного закладу і зробити дитині щеплення. Додаткове щеплення від кору не шкодить дитині, а навпаки — посилює захист.

6. Чи можна вакцинуватися під час спалаху?

Під час спалаху надзвичайно важливо захистити дитину від кору. Якщо дитині виповнюється 12 місяців або 6 років, якщо дитина пропустила планове щеплення від кору раніше — вакцинуватися вкрай потрібно! Щеплення — єдиний надійний спосіб здобути захист від інфекцій. Так само, якщо дорослий не має щеплення, його потрібно зробити.

7. Що робити, якщо людина контактувала з хворим на кір?

У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря: потрібно зробити щеплення протягом перших 72 годин. У деяких випадках також (наприклад, тим, у кого є протипоказання до вакцинації) вводять імуноглобулін.