Багато курців роблять спроби кинути та лише 5-6% можуть зробити це самостійно. Основна проблема – стійка нікотинова залежність. Звикання до сигарет викликано нікотином, але шкоду організму наносять 7 000 хімічних речовин, смоли, тютюновий дим та інші продукти горіння, що містяться в сигареті. Вони є причинами розвитку хвороб серцево-судинної системи, онкології, хронічної обструктивної хвороби легень та багатьох інших.  

Куріння ускладнено не тільки хімічною, але й психологічною залежністю. Тому різка відмова та зміна ритуалу створює стрес для організму, що призводить до зривів. За оцінками лікарів, позбавлення від залежності має бути поступовим та може зайняти до року. Цей принцип закладений у підході «зменшення шкоди» (harm reduction), що набирає популярність. Його суть полягає у визначенні факторів ризику для здоров’я та поступовому зниженні їх впливу на організм. Цей підхід був ухвалений ВООЗ як один із напрямків боротьби з тютюнокурінням та використовується у розробці правового регулювання продуктів зниженого ризику у розвинутих країнах.

У контексті куріння harm reduction передбачає перехід на менш шкідливі альтернативи – продукти, що містять нікотин, але виключають утворення диму та токсичних продуктів горіння тютюну. Такими продуктами можуть бути нікотинові пластирі, жуйки, інгалятори, електронні системи доставки нікотину. Найбільш дієвий вид альтернатив – електронні сигарети та системи нагрівання тютюну (ЕСДН). Такі продукти дають наближений до куріння досвід, але містять на 90-95% менше шкідливих речовин у порівнянні зі звичайною сигаретою. Це досягається завдяки тому, що тютюн не згорає, а нагрівається, і в результаті утворюється не дим, а аерозоль із нікотином. Більш того, такі продукти виключають пасивне куріння – причину смертей 1 млн осіб у світі щорічно.

Відео дня

Одна з властивостей нікотину полягає в тому, що у помірних дозах він може скоротити тягу до сигарет та пом’якшити синдром відміни. Тому електронні системи, що містять нікотин у помірних дозах, все частіше рекомендуються лікарями як засіб відмови від куріння, якщо інші методи неефективні.

Курці не володіють достатньою кількістю знань про те, як правильно відмовитися від звички, а стереотипи навколо альтернативних продуктів породжують невиправдані страхи. Важливим елементом стратегії по боротьбі із курінням має стати інформування суспільства про властивості нікотину та прийнятні для організму методи позбавлення від залежності. І одну з ключових ролей тут грає медична спільнота – лікарі повинні пояснювати пацієнтам властивості таких продуктів та їх можливості у відмові від куріння у тих випадках, коли медикаментозна терапія не принесла результату.

Доказом дієвості такого підходу слугує практика країн ЄС, Канади й Австралії. Наприклад, у Великій Британії за період 2006 – 2016 рр. рівень населення, що курить, скоротився до рекордного показника – з 46% до 15,5%. А більшість користувачів електронних сигарет в цій країні сьогодні – колишні курці, які вирішили «зав'язати» зі шкідливою звичкою.