З початку цього року в Україні захворіли на кір 27 тисяч дорослиз та 30 тисяч дітей / фото pixabay.com

Від кору помер 5-річний хлопчик, що не був вакцинований через протипоказання.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України, у сім’ї загиблого спершу захворів його старший брат, який також не був вакцинований, проте не мав жодних протипоказань.

Читайте також74% українців вважають куріння найбільшою соціальною проблемою - дослідження

Відео дня

ЦГЗ нагадує про критичну необхідність формувати колективний імунітет на рівні не менше 95%, аби захищати тих, хто не може отримати щеплення через супутні стани, а також закликає регіони проводити спецоперації з подолання спалаху кору.

Як повідомляв УНІАН, з початку цього року станом на 16 серпня в Україні захворіли на кір 27 тис. 039 дорослих і 30 тис. 262 дитини, померли від ускладнень 18 людей. Протягом спалаху, з літа 2017 року, на кір захворіли більш як 115 тис. людей, 39 з них померли.

У МОЗ нагадали, що тимчасове регулярне зменшення захворюваності на кір влітку відбувається у зв’язку з коротшим перебуванням людей у великих колективах, а з початком навчального року захворюваність знову зростає, особливо серед дітей.

*** Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.