REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я надала Україні 200 ампул проти дифтерії, але їх вистачить лише на один день, якщо почнеться епідемія.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив лікар, кандидат медичних наук Євген Комаровський.

Читайте такожМОЗ оголосило старт кампанії з вакцинації від дифтерії та правця

Відео дня

"У серпні добра ВООЗ надала нашій країні 200 ампул противодифтерійного антитоксину. У народу може скластися враження, що 200 ампул/доз ліків - це для лікування або порятунку 200 хворих. І це багато, якщо врахувати, що за рік хворіє на 10-20 осіб. В одному флаконі - 10 тис. одиниць ліків. Для лікування хвороби середньої тяжкості необхідно 40-60, для важкої 80-100", - йдеться в його повідомленні.

За його словами, такої кількості ліків вистачить, якщо в Україні буде один хворий на область за умови, що не буде епідемії.

"Якщо буде епідемія - подарунок ВООЗ закінчиться за 1 день", - йдеться у повідомленні Комаровського, який в пості закликав робити щеплення від дифтерії собі й дітям.

Раніше експерти прогнозували в Україні спалах дифтерії. У 2018 році зафіксували 10 випадків дифтерії, при тому що в попередніх роках кількість хворих за рік коливалася від 0 до 4.