В Ужгороді запроваджено комплекс протиепідеміологічних заходів / фото УНІАН

Закарпаттю до кінця поточного тижня перерозподілять із сусідніх областей 20 доз протидифтерійної сироватки, що є орієнтовною потребою регіону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний директор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я Володимир Курпіта під час брифінгу.

Читайте такожСпалах дифтерії на Закарпатті: усі наявні сироватки використані - в області звернулися до МОЗ«Станом на ранок 24 жовтня до Ужгородської міжрайонної філії Закарпатського обласного центру Міністерства охорони здоров'я надійшло три екстрених повідомлення про випадки захворювання на дифтерію серед госпіталізованих хворих. З 2011 року не було жодного випадку захворювання на дифтерію, тому ця ситуація стала досить тривожною За тією інформацією, яку вдалося зібрати епідеміологам, перший хворий захворів 8 жовтня, за останні півроку він (студент-медик, іноземець) не виїжджав за межі України, а до лікарні звернувся 11 жовтня. В результаті проведених обстежень і лабораторного дослідження у пацієнта 23 жовтня був підтверджений діагноз «дифтерія». Йому сироватка не вводилася, оскільки не було клінічної картини, необхідної для її введення», – повідомив Курпіта.

Відео дня

Він додав, за результати бактеріологічних досліджень підтверджено позитивний результат ще у двох хворих. Курпіта зазначив, що вказані особи госпіталізовані до обласної інфекційної лікарні, додатково у 12 осіб лабораторно визначили паличку дифтерії, їх усіх також госпіталізували. Тобто, станом на зараз госпіталізовано 15 осіб.

«Ця ситуація кваліфікована як надзвичайна ситуація локального характеру», – заявив Курпіта.

Він додав, що, відповідно до сьогоднішнього рішення міської протиепідемічної комісії, в Ужгороді запроваджено цілий комплекс протиепідеміологічних заходів серед усіх контактних осіб, що включають огляди та лабораторні дослідження.

Курпіта також зазначив, що Закарпаттю перерозподілять 20 доз протидифтерійної сироватки, що є орієнтовною потребою в регіоні, з інших областей України.

«На даний момент вона складає 20 флаконів, що буде перекрито до кінця поточного тижня шляхом перерозподілу із сусідніх областей... Загалом по Україні є 192 флакони сироваток... Тобто загалом по Україні забезпеченість достатня», – підкреслив Курпіта.

Директор Центру громадського здоров'я уточнив, що всього упродовж 2019 року в Україні було зареєстровано 2 підтверджених випадки (у Хмельницькій та Луганській областях), у 2018 – 10 випадків дифтерії в цілому в Україні.

Як повідомляв УНІАН, у студента 5-го курсу медичного факультету Ужгородського національного університету діагностували дифтерію. 17 жовтня його госпіталізували. Було обстежено 121 студента та двох осіб, які контактували з хворим. У 44 осіб взяті матеріали для лабораторного дослідження.

22 жовтня надвечір до обласної інфекційної лікарні Закарпаття було госпіталізовано ще 2-х пацієнтів з діагнозом «дифтерія мигдаликів, легкий перебіг».

23 жовтня додатково у 12 осіб лабораторно визначили паличку дифтерії, їх усіх також госпіталізували. Протягом 23 жовтня було використано всі 8 наявних у Закарпатській області доз протидифтерійної сироватки.

Закарпатські медики звернулися до МОЗ із проханням перерозподілити наявні в інших областях сироватки від дифтерії та надати їх у Закарпаття.