У Черкаському онкоцентрі успішно пересадили кістковий мозок.  До першої трансплантації готувалися два десятиліття. 

Дотепер такі операції робили лише у чотирьох лікарнях України, хоча держава потребує 30 відділень з трансплантації кісткового мозку. Це допоможе врятувати близько трьох тисяч українців на рік, йдеться у сюжеті ТСН.

Пацієнтка Тамара хвора на множинну мієлому. У неї боліли кістки, але їй роками не могли поставити правильний діагноз. Пересадка кісткового мозку - це єдиний шанс жінки.

Читайте такожНа лікування за кордон направлять 119 тяжкохворих українців

Вона сама для себе стала донором стовбурових клітин. За допомогою аутотрансплантації їй прогнали кров. Машина як сепаратор проганяє кров пацієнта, знаходить здорові стовбурові клітини, і вони потрапляють у спеціальний пакет. За 4-5 годин пакет 250 мілілітрів наповнюється стовбуровими клітинами. 

Після відбору стовбурові клітини зберігаються в кріосховищі за температури мінус 177 градусів. Утім вона може опускатися і нижче. За таких умов біологічний матеріал може зберігатися до десяти років.

Перед операцією пані Тамара кілька тижнів перебувала у стерильному боксі. Її ввели надзвичайно високу дозу хіміотерапії, яка вбиває не лише ракові клітини, але й здатність організму протистояти будь-яким бактеріям. Це означає, що будь-яка інфекція може вбити пацієнта за лічені години. Тому повітря у відділення і у палати до хворих проходить через каскад спеціальних фІльтрів, що робить його майже стерильним.

Саме брак обладнання стримував розвиток трансплантації в черкаському онкодиспансері. Налагодити пересадку кісткового мозку намагалися тричі впродовж двох десятиліть, але не вистачало грошей. Зокрема, на оснащення лабораторії.

Тепер лабораторія буде працювати 24 години сім днів на тиждень, як і відділення онкогематології. Усі лікарі тут пройшли стажування за кордоном.

Сам процес трансплантації кісткового мозку виглядає як звичайне переливання крові, але далі найскладніше. Десять днів, а деколи потрібно кілька тижнів, аби стовбурові клітини прижилися і почався процес відновлення організму.

У пані Тамари пересадка кісткового мозку в цьому онкодиспансері відбулася успішно. Далі у жінки довгий процес відновлення.