Перед здачею яких аналізів не можна їсти / newsru.co.il

Кожна здача аналізів включає незмінний елемент — обов’язкове голодування напередодні. 

Насамперед варто пам’ятати, що перед здачею аналізів потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем, який вам розповість, чи потрібно утриматися від їжі, прийому добавок або ліків. Про це на своїй сторінці у Facebook пише колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Коли ми їмо чи вживаємо алкоголь, в крові змінюється рівень глюкози, деяких мінералів, вітамінів, переносників жирів (ліпопротеїнів) і деяких ферментів. 

Відео дня

Вимірювання рівнів цих речовин має вирішальне значення для діагностування цукрового діабету, анемії, підвищеного рівня холестерину та хвороб печінки. 

Читайте такожРання діагностика раку буде безкоштовною для українців у 2020 році

Супрун пояснила, перед здачею яких аналізів не можна їсти:

▪ Рівень глюкози в крові. Якщо поїсти, то рівень глюкози зросте. Альтернативний тест на рівень глюкози, який не вимагає голодування — це аналіз на речовину глікозильований гемоглобін (А1с). Він відображає середній рівень цукру в крові за останні три місяці.

▪ Рівень сироваткового заліза (незв’язаного). Це один із додаткових тестів у діагностиці браку чи надлишку заліза в організмі.  

Залізо досить швидко всмоктується в кров. Якщо ми поїмо перед аналізами, вони покажуть хибно завищений результат.

▪ Рівень холестерину (тригліцеридів, ліпопротеїнів високої, низької та дуже низької щільності). Після їжі спожиті жири перерозподіляються в організмі, тому аналіз покаже завищений результат. Також перед аналізами рівня холестерину не можна добу пити алкоголь — він може підвищувати показники. 

Тут є важливе уточнення: існують рекомендації, які дозволяють не голодувати перед здачею ліпідограми (аналіз різних переносників жиру). Передусім вони стосуються дітей, людей літнього віку, людей, що мають цукровий діабет та стабільно приймають ліки. 

▪ Голодування та утримання від алкоголю необхідні в разі дослідження маркерів роботи печінки та нирок.

▪ Аналіз на вітамін В12 вимірює, скільки вітаміну в крові. Це може допомогти діагностувати специфічний тип анемії. Деякі ліки також можуть спотворювати результат, тому варто обговорити з лікарем підготовку до тесту з лікарем, якщо ви приймаєте ліки. І не їсти перед аналізом. 

▪ Кава, алкоголь, куріння, ліки, БАДи, гормональні препарати, жувальна гумка і тренування перед здачею крові спотворюють результати. Почекайте, а в разі ліків  запитайте у лікаря, що робити.

В решті випадків — можна спокійно снідати і не морити себе голодом перед здачею аналізів. 

Можна їсти перед здачею таких аналізів:

▪ Формула крові та рівень гемоглобіну. Спожите залізо не стане одразу гемоглобіном, тож можна не перейматися. 

▪ Аналізи інфекційних хвороб та генетичні тести.

▪ Рівень глікованого гемоглобіну (додатковий маркер цукрового діабету).

▪ Рівень тих чи інших гормонів у крові. 

"Тільки обмежте себе у споживанні жирної їжі за 24 години до здачі аналізів — соковитий бургер чи смажену картопельку краще відкласти на обід після відвідування лабораторії (а ще краще взагалі не вживати, бо страви з великим вмістом жиру шкодять здоров’ю). Високий рівень ліпідів у крові, який може виникнути через жирну їжу, впливає на прозорість сироватки. Це може спотворити результати лабораторних досліджень", - пояснила Супрун.