Тренинг по тактической медицине, Днепропетровск, Эвакуация раненого с поля боя, тактическая медицина, раненые / Фото: УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про свої наукові відкриття вчені повідомили сьогодні під час брифінгу.

«Завдяки тісній співпраці хіміків та лікарів, в тому числі практикуючих лікарів –травматологів, нам вдалось за досить короткий термін розробити кровоспинний засіб, призначений в першу чергу для використання у військових умовах для надання некваліфікованої домедичної допомоги. За допомогою такого засобу можна доволі швидко та ефективно зупинити кровотечу, підготувати пораненого до транспортування та надання йому відповідної кваліфікованої медичної допомоги в умовах військового госпіталю», - повідомив доктор хімічних наук, співробітник Інституту фізичної хімії ім. Писаржевського НАН України Петро Манорик.

Читайте такожВ Україні з'явився аналог американських кровоспинних джгутів

Відео дня

За його словами, розроблений українськими вченими засіб може зупиняти масивні кровотечі.

«На сьогодні фактично все зроблено, і ми цілком готові до реєстрації засобу медичного призначення. Є вся науково-технічна документація, розроблені технічні умови, є звіти про доклінічні випробування. І зараз ми ведемо вже не науковий пошук, а пошук того підприємства, яке буде виробником, бо на реєстрацію (засобу) має подати завод-виробник… Перемовини ведуться, але мляво, і тому хотілось би деякої допомоги держави. Ціна питання, за попередніми оцінками, – приблизно 1 млн євро, але це виробництво забезпечить як військову медицину, так і всю цивільну медицину», - додав він.

Своєю чергою доктор фізико-математичних наук, співробітник Інституту фізики НАН України Володимир Неймаш зазначив, що група українських вчених об’єдналась у волонтерський проект, спрямований на розробку пов’язок, які накладаються на рани після опіків.

Читайте такожПоранених спецназівців будуть присипляти

«Матеріал цієї пов’язки на 90% складається з води, а тому ефективно охолоджує рану, що дуже важливо при опіках у перший час. Це засіб надання першої медичної допомоги при опіках у польових умовах. Ця пов’язка також захищає рану від впливу навколишнього середовища. Структурно – це матеріал, який можна назвати мікрогубкою. Якщо в таку мікрогубку з самого початку внести додаткові речовини, що стимулюють кровозгортання, то вона починає виконувати кровоспинну функцію при капілярних кровотечах. Також вона може використовуватись для лікування пролежнів та ран, у залежності від того, що ми будемо до того розчину домішувати. Тому його можна використовувати і в цивільній медицині», - сказав Неймаш.

Він додав, що такого типу пов’язки в Україні ніколи не вироблялись, й у даний час науковці очікують дозволів на їхнє виробництво.