Як підтримати хвору на рак людину / фото УНІАН

Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Всесвітній день боротьби проти раку пояснила, як поводитися, якщо у когось із ваших близьких виявили рак.

"Не панікуйте, обов’язково пройдіть обстеження в різних клініках, бувають випадки, коли ставлять неправильний діагноз і роблять ще гірше. Поводитися з людиною треба так само, як і до діагнозу", - написала вона на своїй сторінці у Facebook. 

Що робити, як допомогти вашій близькій людині, яка проходить лікування від раку, та самому залишитися в нормі?

👉 Прийміть ситуацію, що склалася. Для того, щоб мати змогу допомогти ваші близькій людині впоратися, вам необхідно перш за все прийняти діагноз та бути готовим до різних сценаріїв. 

Відео дня

👉 Говоріть. Проговорити емоції, почуття та фізичний стан ваш та вашої близької людини, яка хвора на рак, означає скинути з себе тягар несказаного. 

Якщо вам страшно, зізнайтеся у цьому принаймні для себе. Також є цілком нормальним обговорювати свої почуття з людиною, яка хворіє на рак. Їй також страшно. Будь-яке онкологічне захворювання лякає, бо воно непередбачуване.

👉 Скажіть, що вам зле, якщо ви справді так почуваєтеся. Спробуйте не ставити свої почуття вище, аніж хворої на рак людини, адже ви ніколи не знаєте, як вона справляється.

Читайте такожВ Україні вилучили з обігу небезпечний медпристрій для очищення крові

👉 Плануйте майбутнє. Що важливо, плануйте і своє майбутнє, і майбутнє вашої близької людини, яка зараз проходить лікування від раку. Варто розуміти, що терапія тимчасова, і після неї життя триватиме. Власне, як і триває під час неї.

👉 Допомагайте з побутовими речами. До прикладу, підвезіть на сеанс хіміотерапії та додому, допоможіть із прибиранням та доглядом за дітьми або ж приготуйте вечерю, якщо вашій близькій людині сьогодні зле.

👉 Будьте готові до змін у поведінці вашої близької людини. Терапія, дискомфорт, пов’язаний із лікуванням, та стрес можуть стати причиною агресії або й депресії. Запропонуйте звернутися до фахівця з психічного здоров’я, якщо відчуваєте потребу.

👉 Переконайтеся в тому, що ви приділяєте достатньо часу для себе. Здоровий сон, їжа та відпочинок допоможуть зберегти сили. Складно допомагати комусь, якщо допомога потрібна вам. 

"Рак — друга провідна причина смерті в усьому світі. Щороку хворих на рак більшає і це є глобальна тенденція. У 2018 році через рак померло близько 9,6 мільйона людей, кількість випадків сягнула 18 мільйонів. За прогнозами, ця цифра може зрости до 30 мільйонів до 2024 року", - зазначила Супрун.

Раніше повідомлялося, що Міністерство охорони здоров'я України на своєму сайті опублікувало перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. Серед них - послуги з ранньої діагностики раку.