Психолог займається з дітьми, постраждалими у зоні АТО / Фото: Прес-служба Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

В «Українському кризовому медіа центрі» було представлено результати дослідження проблем дитинства в Україні за умов військової агресії "Діти війни", яке проводилось Українським інститутом досліджень екстремізму. Участь у брифінгу взяв Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Про це повідомляє прес-служба глави держави

Як зазначається в повідомленні, Уповноважений звернув увагу на таку проблему, через яку потерпають «діти війни» - переселенці з окупованих територій, як обмежений доступ до належної соціальної підтримки. "Потрібно терміново вирішити питання функціонування соціальних працівників. Вони перезавантажені роботою з переселенцями. Їх не вистачає. А в деяких населених пунктах їх узагалі немає. Ми дякуємо волонтерам за підтримку, але все ж держава має виконувати свою функцію", - зазначив він.

Окрім цього, Уповноважений з прав дитини звернув увагу на питання неконтрольованого вивезення дітей до РФ та долю тих дітей-сиріт, яких не вдалось вчасно евакуювати із зони бойових дій.

Відео дня

Директор УІДЕ Олег Зарубінський під час представлення результатів дослідження зазначив, що від конфлікту на Донбасі, за даними УГКП ООН, постраждало 5 млн. українських громадян. За підрахунками ЮНІСЕФ 1,7 млн. постраждалих (або 34% від усієї кількості) – це діти.

За інформацією ВООЗ, станом на 1 травня 2015 року від війни на Донбасі загинуло 68 дітей. З них, принаймні, четверо – за час дії останнього перемир’я. 176 дітей отримали поранення.

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, станом на 3 червня 2015 року переселено 873 тис. 816 осіб. У тому числі – 150 тис. 481 дитина (17,2%). Тобто, з 20 лютого 2014 року в середньому 330 дітей щодня залишали своє житло.

Учасники брифінгу також відзначили, що за 15 місяців, які минули від початку анексії Криму, різко змінили в Україні статус «дитина війни».

За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 31 березня поточного року 1086 дітей втратили батьків унаслідок їх загибелі як учасників АТО або в результаті поранення, отриманого в зоні АТО.

Ще одна категорія дітей, що потерпають через військову агресію, – це діти внутрішньо переміщених осіб. З їх числа (станом на 18 травня 2015 року) 17,2% або 148 тис. 369 - діти. Майже 4 тис. немовлят за цей час (березень 2014-травень 2015) народилось у матерів-біженців на території, підконтрольній Україні, підкреслюється в повідомленні.