Цукрозамінник стевія

На тлі масового захоплення всілякими дієтами і здоровим харчуванням на просторах Інтернету з'являється все більше інформації про шкоду тих або інших дієтичних продуктів. Це стосується і цукрозамінників, які найбільш часто вживаються в дієтичному харчуванні. Давайте спробуємо розібратися у всіх нюансах і з'ясувати, чи дійсно замінники цукру шкідливі для здоров'я.

Види замінників цукру

Всі так звані підсолоджувачі класифікуються на синтетичні і натуральні. Синтетичні або штучні цукрозамінники виробляються з хімічних сполук, у той час як натуральні — з речовин природного походження. Основною відмінністю двох типів підсолоджувачів також є їх енергетична цінність: штучні цукрозамінники безкалорійні і повністю виводяться з організму, а натуральні володіють різним ступенем калорійності, але розщеплюються набагато повільніше, ніж цукор, не викликаючи різкого викиду в кров інсуліну. Варто зазначити, що існують і винятки: наприклад, стевія і эритрит взагалі не володіють енергетичною цінністю і не беруть участь у вуглеводному обміні, хоча і є натуральними. Крім того, штучні цукрозамінники більш солодкі порівняно з цукром, завдяки чому їх можна використовувати в дуже малих дозах. Натуральні цукрозамінники бувають як менш солодкими, так і більш солодкими, ніж звичайний цукор. Наприклад, стевія відноситься до інтенсивних натуральних підсолоджувачів.

Натуральні цукрозамінники

Фруктоза

Природний цукор, який міститься в овочах, фруктах і меді. Вона володіє більшою насолодою порівняно з цукром приблизно в 1,2–1,8 рази. І хоча її калорійність ненабагато менше, ніж у звичайного цукру (грам фруктози — 3,7 ккал, грам цукру — 4 ккал), за рахунок більшої насолоди її можна додавати в напої і страви в менших кількостях, знижуючи тим самим калорійність страв. Фруктоза в невеликих обсягах може застосовуватися при діабеті, оскільки володіє більш низьким глікемічним індексом (ГІ фруктози = 19, ГІ цукру = 80), тому не викликає різкого підвищення рівня цукру в крові людини.

Читайте такожЛікарі довели, що вживання популярного цукрозамінника шкодить організму

Існує помилка, що фруктоза може призводити до зайвої ваги. Проте недавні дослідження показали, що в тому випадку, коли фруктоза замінює інші вуглеводи раціону харчування (аналогічні по калорійності), вона не більше, ніж останні, впливає на вагу тіла або рівень тригліцеридів у крові. Так, надмірне споживання фруктози, глюкози чи насичених жирів призводить до равнозначному збільшення вмісту жирів в печінці. Надмірне споживання фруктози і глюкози знижувало чутливість печінки до інсуліну. Таким чином, ці ефекти не є унікальними для фруктози (як стверджували раніше деякі вчені) насправді пов'язані з надмірним споживанням калорій. Все це дозволяє зробити висновок про те, що збільшення калорійності раціону понад норми в кінцевому рахунку завжди призводить до збільшення ваги тіла, якщо не врівноважується фізичною активністю.

Добова норма споживання фруктози — 30-45 г на добу. Головне достоїнство фруктози в тому, що вона абсолютно нешкідлива, підходить навіть дітям, може застосовуватися для приготування їжі, а крім того, вона особливо вигідно підкреслює аромат фруктів і ягід.

Сорбіт

Сорбіт міститься в горобині, яблуках, абрикосах та інших фруктах. Він не є вуглеводом, а відноситься по хімічній структурі до шестиатомний спиртів. Для засвоєння цієї речовини в організмі не потрібен інсулін. Сорбіт вдвічі менш солодкий, ніж цукор. Калорійність сорбіту — 2,4 ккал/р. Адекватний рівень споживання сорбіту становить 15 г на добу, а верхній допустимий рівень — 40 р. При надмірному вживанні цього підсолоджувача може виникати проносний ефект.

Эритрит

Эритрит, або «динний цукор», — новий натуральний підсолоджувач, не викликає підвищення рівня цукру в крові. Він являє собою добре розчинні у воді кристали без запаху, дуже схожі на цукор. Калорійність эритрита настільки мала, що у більшості країн прийнята рівною нулю. Эритрит не викликає карієс. Рівень солодощі эритрита становить близько 70% від рівня звичайного цукру. Замінник прекрасно переноситься організмом навіть в кілька великих дозах, ніж звичайний цукор, що вигідно відрізняє його від сорбіту, що має побічний проносний ефект. Останнім часом эритрит можна часто зустріти в комбінації зі стевією, так як він здатний поліпшувати її специфічний смак.

Стевія

Мабуть, екстракт стевії (стевиол-глікозиди) — один з найпопулярніших на сьогоднішній день натуральних цукрозамінників. Отримують цей підсолоджувач з листя однойменного трав'янистої рослини, що виростає в Південній Америці та Азії. Стевія є натуральним бескалорийным підсолоджувачем, вона в 200-400 разів солодше столового цукру, але має досить специфічним присмаком («трав'яний» присмак). Однак зараз виробники навчилися очищати екстракти стевії таким чином, щоб максимально усунути цей недолік. Допустимий рівень добового споживання для стевії становить 4 мг/кг ваги тіла. Стевію також називають медовою травою, раніше це лікарська рослина застосовувалося для вирівнювання рівня цукру в крові. Повністю натуральний підсолоджувач, який не містить калорій, абсолютно безпечний і навіть корисний при діабеті (глікемічний індекс дорівнює нулю). В даний час немає ніяких повідомлень про токсичність компонентів цього цукрозамінника. Він абсолютно безпечний і не має протипоказань до вживання.

Штучні підсолоджувачі

Сукралоза

Новітній вид цукрозамінника, який виготовляється зі звичайного цукру. Сукралоза вважається одним з найбезпечніших замінників. Вона солодше цукру в 600 разів і не містить калорій, а найголовніше — не впливає на рівень цукру в крові (глікемічний індекс дорівнює нулю). Одне з головних достоїнств сукралозы — це її смак, який порівняно з іншими інтенсивними підсолоджувачами найбільш близький до смаку звичайного цукру. Сукралоза може використовуватися для приготування їжі: вона повністю зберігає свої якості при термічній обробці і заморожування. Цей цукрозамінник преміум-класу багаторазово досліджувався не тільки на тваринах, але і на людях, в результаті чого була доведена його повна безпека для всіх груп населення, включаючи дітей і вагітних. Сукралоза дозволена до вживання провідними світовими організаціями з безпеки харчових продуктів в США, Європі та Канаді. У Росії сукралоза також схвалена до застосування. Допустимий рівень добового споживання для сукралозы становить 15 мг/кг ваги тіла. Сукралоза засвоюється лише на 15%, які через добу повністю виводяться з організму.

Аспартам

Найпопулярніший штучний підсолоджувач, про користь і шкоду якого йдуть постійні дискусії. Аспартам в 200 разів солодше цукру і має мінімальну калорійністю. Саме з приводу цього підсолоджувача ходить безліч міфів, які не мають під собою ніяких підстав. Єдине, на що дійсно варто звертати увагу при вживанні аспартама, — це те, що його можна використовувати у стравах, які піддаються тривалому нагріванню або кип'ятінню, так як аспартам при високих температурах розкладається.

У маркуванні столових підсолоджувачів завжди вказується їх безпечна добова доза, що дозволяє легко обчислити, скільки їх можна використати без шкоди для здоров'я.

Сахарин

Солодше цукру в 450 разів і не містить калорій, має гіркуватий присмак. Міф про шкоду сахарину ґрунтується на дослідах, які були проведені у 1970-ті на лабораторних щурах. Однак висновки, зроблені в ході цих експериментів, давно спростовані. Допустимий рівень добового споживання для сахарину становить 5 мг на кілограм ваги тіла.

Цикламат

Підсолоджувач цикламат солодший цукру в 30 разів і не містить калорій. Він проводиться хімічним шляхом і може використовуватися для приготування їжі. Допустимий рівень добового споживання для цикламата становить 11 мг на кілограм ваги тіла. Сьогодні цей цукрозамінник схвалений до застосування в Європі і Азії. Цикламат найчастіше використовують в комбінації з сахарином, завдяки чому поліпшуються смакові якості цукрозамінника і одночасно зменшується доза того й іншого речовини.

Адвантам

Цей цукрозамінник приблизно у 20 000 разів солодше, ніж столовий цукор (сахароза). Адвантам активно застосовується в США, де FDA в 2014 році схвалив його для використання в якості підсолоджувача і підсилювача смаку загального призначення в харчових продуктах (крім м'яса, в тому числі домашньої птиці). Адвантам термостабилен, це означає, що він залишається солодким навіть при високих температурах, тобто придатний в якості замінника цукру у випічці.

При визначенні безпеки і переваг FDA розглянуло дані 37 досліджень (на тварин і людей), проведених з метою виявлення можливих токсичних ефектів впливу на імунну, репродуктивну, нервову систему і систему розвитку.

Ацесульфам К

В 200 разів солодше цукру, володіє низькою калорійністю і повністю виводиться з організму в незміненому вигляді. Його можна застосовувати для приготування їжі. Ацесульфам К схвалений в США, Росії та більшості європейських країн. Безпечна добова доза за даними ВООЗ — 15 мг на кілограм ваги тіла.

Стевія користь і шкода

Користь стевії

Стевія – багаторічна трава-чагарник висотою до 0,7 метра. Має невеликі листя до 3 сантиметрів і квітки білого кольору. За свій солодкий смак стевію називають медовою травою

Медова трава володіє лікувальними властивостями. В стевії не міститься вуглеводів, тому вона не містить калорій. Лікарі рекомендують її для збалансованої дієти при схудненні.

Читайте такожДієтологи попередили про небезпеку цукрозамінників (відео)

У складі стевії є два основних з'єднання – ребаудиозид А і стевіозид. Саме вони надають траві солодкий смак з гірким присмаком.

Ще є багато стеролів і антиоксидантів (наприклад, кемпферол, флавоноїди, танін), які на 20 відсотків зменшують ризик розвитку раку підшлункової залози. Також стевія розширює судини, вони сприяють виведенню натрію з організму, тим самим знижуючи артеріальний тиск.

Крім того, стевія купірує зростання бактерій в роті, яким приписується розвиток карієсу.

Шкода стевії

Стевія не рекомендується людям, які приймають ліки для зниження цукру в крові. Ще медова трава може викликати побічні ефекти при взаємодії з протигрибковими і протизапальними препаратами, а також препаратами, які знижують холестерин. Тому перш, ніж вживатися стевію, варто проконсультуватися з терапевтом.

Крім цього, як трава стевія може викликати алергію. Тому якщо є індивідуальна непереносимість амброзії, чорнобривців, хризантем і маргариток, то, швидше за все, буде реакція і на стевію.

Цукрозамінники: користь і шкода

З усього вищевикладеного можна зробити однозначний висновок: сучасні цукрозамінники не такі страшні, як про них іноді пишуть. Найчастіше подібні матеріали базуються на неперевіреній інформації та недостатній кількості наукових досліджень і часто фінансуються виробниками цукру. Очевидні переваги використання більшості цукрозамінників були доведені в ході численних досліджень. Найголовніша рекомендація при вживанні будь-якого цукрозамінника — не перевищувати його добову дозу.

Цукрозамінники: відео