Австралійський уряд видав першу ліцензію, що дозволяє  ученим створювати клоновані ембріони людини для отримання ембріональних стовбурових клітин.

Ліцензію одержала компанія Sydney IVF, що спеціалізується на екстракорпоральному заплідненні, повідомляє Compulenta. У розпорядження фірми будуть надані 7200 людських яйцеклітин, які стануть використовуватися для досліджень.

Таким чином, Sydney IVF стане першою компанією в світі, що одержала ліцензію від австралійської Ради національної охорони здоров`я і медичних досліджень.

Відео дня

Біотехнологи в інших країнах йдуть на найрізноманітні хитрування, щоб створити стовбурові клітини, по властивостях схожі з ембріональними. Проте ще нікому з них не було видано дозвіл на отримання стовбурових клітин з клонованих людських ембріонів.

Заборона на клонування людського ембріона була знята в Австралії в грудні 2006 року після голосування в національному парламенті. Але використання ембріонів, що не стали в нагоді при екстракорпоральному заплідненні, а також створення і використання інших ембріонів в дослідженнях, заборонено законодавством Австралії. Під забороною знаходиться і клонування людини в репродуктивних цілях.

Здібність стовбурових клітин до необмеженої реплікації вже давно вважається достатньо перспективною для лікування важких захворювань, таких як діабет, хвороба Паркінсона, аміотрофічний склероз, серповидноклітинна анемія і лейкемія. Ембріональні стволові клітини, які утворюються в перші декілька годинників після зачаття, дають початок майже 220 видам інших видів кліток і тканин тіла, тому ризик відторгнення при трансплантації вирощених органів і тканин мінімальний.

obzor.ua/ru