Борщівник - чим небезпечний та як уберегтися / фото propozitsiya.com

Борщівник – рід багаторічних трав'янистих рослин родини парасолькових. Він включає кілька десятків видів, багато із яких цілком нешкідливі. Однак такий вид цієї рослини, як Борщівник Сосновського, є доволі небезпечним.

Що являє собою Борщівник Сосновського

Борщівник Сосновського – це гігантська рослина, до 3 метрів у висоту. У нього ребристе, частково ворсисте, пурпурне або з пурпуровими плямами стебло та велике листя, зазвичай жовтувато-зеленого кольору.

Читайте такожДобірка кращих вправ для міцного преса (фото, відео)

Відео дня

Цвіте Борщівник Сосновського з липня по серпень масивними парасольками з білих або рожевих квіток. А його плоди дозрівають з липня по вересень.

Борщівник Сосновського спочатку культивувався як хороший медонос і силосна рослина, однак згодом з'ясувалося, що молоко у корів гірке і не придатне для вживання людиною. Тому Борщівник переселився в дику природу й нині росте на берегах водойм, пустирях, узбіччях доріг, необроблюваних ділянках полів, схилах гір, долинах річок. На території України широко поширений у Львівській та Івано-Франківській областях.

Чим небезпечний Борщівник Сосновського

Безконтрольно розростаючись, він захоплює великі території й порушує екологічну рівновагу, витісняючи місцеву флору, адже під ним гине практично вся рослинність – трава, чагарники, молоді дерева.

Однак небезпечний він також і для людини. У соку Борщівника містяться фурокумарини. Потрапляючи на шкіру, вони під впливом сонячних променів викликають опіки. До того ж, усе не обмежується лише почервонінням – фіксуються навіть опіки III ступеня, спричинені соком цієї рослини. Відомі навіть летальні випадки – переважно у маленьких дітей у разі великого ураження шкіри.

Що робити в разі опіку від Борщівника / фото bobr.by

Примітно, що після дотику до цієї рослини або потрапляння її соку на шкіру людина не відчує одразу болю. Лише через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі.

При сильних опіках від Борщівника Сосновського підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки, а після загоєння на їхньому місці ще 2-3 роки залишаються темні плями. Найсильніші опіки Борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

Що робити в разі потрапляння соку рослини на шкіру

Якщо сік Борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити уражену ділянку одягом або пов'язкою. Потім її необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. Після цього уражені місця варто змастити будь-яким засобом від опіків.

Як боротися з Борщівником Сосновського

Читайте такожЕксперти назвали 5 продуктів, від яких потрібно відмовитися в спеку

Коли молоді пагони тільки з'являються і немає квітконосних пагонів – можливість отримати опіки мінімальна. У цей час можна викорінити Борщівник, наприклад, біля дачних ділянок.

При знищенні цієї рослини необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор або протигаз. Хороший ефект у боротьбі з Борщівником Сосновського дає весняне знищення проростків, обрізка квіток у період бутонізації і початку цвітіння рослин, спалювання, обробка гербіцидами, а також розведення природних шкідників таких, як борщевична міль.