Гепатит В / фото ua.depositphotos.com

Гепатит B – це вірусна інфекція, що вражає печінку, яка може викликати як гостру, так і хронічну хворобу. Це захворювання становить одну з основних проблем глобальної охорони здоров'я.

Читайте такожГепатит А: як передається, симптоми та лікуванняГепатит B може призводити до розвитку хронічної хвороби печінки і створювати високий ризик смерті від цирозу і раку печінки.

За оцінками ВООЗ, понад два мільярди людей у світі інфіковані гепатитом В, з них у близько 360 мільйонів хронічна форма.

Відео дня

Щорічно реєструють 4,5 мільйона нових випадків захворювання. Від наслідків хронічного гепатиту В щорічно помирає близько 700 тисяч осіб.

Гепатит B: симптоми

Вірус, що призводить до зараження гепатитом B, поза організму людини виживає як мінімум тиждень. А при попаданні в організм, захворювання розвивається не відразу. Інкубаційний період може тривати від 30 до 180 днів. У крові вірус можуть виявити вже через 1-2 місяці.

У більшості хворих початковий період захворювання минає без виражених симптомів. Виділяють наступні ознаки:

  • погане самопочуття;
  • блювота і нудота;
  • відсутність апетиту і відраза до їжі;
  • невисока температура;
  • блідий стілець і темна сеча;
  • неприємні відчуття у верхній частині живота;
  • болі в суглобах.

Для хронічної форми захворювання характерні збільшення селезінки, зірчасті гемангіоми, долонна еритема (почервоніння шкіри). Проявляються жовтяниця, свербіж, стеаторея (надмірне виведення жирів з калом).

Гепатит В: діагностика

Остаточний діагноз виставляється на підставі спеціального аналізу крові. В результаті цього аналізу виявляють присутність в крові поверхневого антигену гепатиту B, а також деяких інших спеціальних антитіл.

Гепатит В лікування / фото ua.depositphotos.com

У разі підтвердження інфікування призначається аналіз на антиген і антитіла до антигену.

Тільки після цих аналізів можна спрогнозувати перебіг хвороби і призначити лікування.

Гепатит B: лікування

Людей з хронічним гепатитом B, які потребують лікування, можна лікувати лікарськими засобами, включаючи оральні противірусні препарати, а також ін'єкціями. Препарати і дози визначає лікар.

Лікування гепатиту B може уповільнювати розвиток цирозу, зменшувати захворюваність гепатоцелюлярною карциномою і покращувати виживання в довгостроковій перспективі.

На жаль, рак печінки майже завжди закінчується смертельним результатом. 

Гепатит В: вакцинація

Вважається, що уникнути цього захворювання допоможе тільки щеплення від гепатиту B.

Щеплення гепатит В / фото ua.depositphotos.com

Імунізація відбувається в три етапи. За рекомендацією ВООЗ, перша доза повинна бути введена немовляті протягом 24 годин після народження. Друга доза вводиться у два місяці, третя – в півроку.

Дуже важливо отримати всі три вакцини, адже від цього залежить рівень захисту.