Альтернативні продукти для курців або продукти зниженого ризику – науковий прорив в області боротьби зі зв'язаними з курінням захворюваннями. Категорія створена в результаті десятиліть розробок способів зниження ризиків для тих курців, які не можуть відмовитися від звички. Такі продукти виключають горіння тютюну, але зберігають надходження нікотину в кров – це знижує виділення шкідливих речовин до 95%. Найбільш ефективні для використання у відмові від куріння – електронні системи доставки нікотину (ЕСДН – ​​електронні сигарети і системи нагрівання тютюну). 

Альтернативні продукти застосовуються в розвинених країнах (Великобританія, Швеція, Японія тощо) у рамках політики по скороченню рівня куріння. Там лікарі рекомендують їх пацієнтам у випадках, якщо медикаментозна терапія не спрацювала.

Учасники конференції Open Science поділилися дослідженнями про вплив альтернатив на здоров'я курців. Марія Босілковська, старший клінічний науковий співробітник, описала порівняння рівня ризику розвитку захворювань від звичайних та електронних сигарет. Протягом 6 місяців велося спостереження за трьома групами: ті, хто курить; ті, хто перейшов на бездимні альтернативи; ті, хто кинув. У курців, які перейшли на електронні системи нагріву тютюну, був присутній ефект, рівний повній відмові від куріння. Ефект частково зберігався навіть при одночасному використанні звичайних (30%) і електронних (70%) сигарет. Результати доводять, що курці, які перейшли на ЕСДН, можуть знизити ризики пов'язаних із курінням захворювань. І хоча ці продукти повністю не виключають ризики, вони значно нижчі у порівнянні з продовженням куріння.

Відео дня

Одною з тез конференції стала роль інформування про інновації для скорочення рівня куріння. Каріна Фішер, науковий фахівець з оцінки ринку, розповіла, як знання про потенціал зниження шкоди впливає на прийняття рішення про використання ЕСДН. Чим частіше курець згадує «зменшення шкоди» як причину використання альтернатив, тим вище ймовірність, що він стане постійним користувачем після 48 тижнів (аналогічно, після 60 та 72 тижнів). Так, використання повідомлень про зменшення шкоди може сприяти поширенню бездимних альтернатив серед дорослих курців, і, в довгостроковій перспективі, поліпшенню громадського здоров'я.

Частина досліджень була присвячена ризикам розвитку серцево-судинних захворювань, які зберігаються при відмові від сигарет. Причина – у наборі ваги у випадку різкої відмови від куріння. Крістель Хазіза, кандидат наук і директор напрямку клінічної науки та біостатистики, визначила, як перехід на продукти зниженого ризику впливає на збільшення ваги: більше набирають люди, які відразу кинули курити. Зміна ваги зазначалася і при переході на альтернативи, однак, вона була не такою значною для розвитку захворювань.

Завдяки розширенню науково-доказової бази, дані про відмову від куріння можуть використовуватися для прийняття рішень на державному (у вигляді політики регулювання) та індивідуальному рівнях (перехід на використання альтернатив для зниження ризиків для здоров'я). Доступність інформації про такі продукти дозволить курцям зробити вибір у разі, якщо вони не вмотивовані на відмову або не можуть кинути самостійно.