Обладнання та медикаменти група "Метінвест" постачає в лікарні з 2020 року / фото metinvestholding.com

Медичний кисень від "Метінвесту" для лікування хворих коронавірусною інфекцією отримали лікарні восьми областей і столиці.

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24" директор Департаменту регіонального розвитку групи Олександр Вишняков, пише "Гордон".

"Сьогодні ми поставляємо кисень у вісім областей і Київ. У жовтні ми вже поставили понад 600 тонн. Тобто сьогодні середньодобове відвантаження становить 80 тонн на добу", - повідомив топ-менеджер підприємства. 

Відео дня

Він зазначив, що 1 тонни кисню на добу вистачає для допомоги 100 хворим, таким чином, за добу кисень групи "Метінвест" підтримує життя 8 тис. пацієнтів. Обладнання та медикаменти група постачає в лікарні з 2020 року. 

"І ми побачили в жовтні запити від міської влади з інших регіонів, з міст присутності, ми побачили запити від лікарень з проханням надати допомогу киснем. Для цього ми оперативно створили штаб. Ми розгорнули план дій разом з командою з Міністерства охорони здоров'я, і ми сьогодні координуємо цю роботу", – повідомив Вишняков.

Керівник пояснив, що в металургійній галузі кисень застосовують для плавки сталі, але він за всіма параметрами відповідає медичному і на підприємствах перевіряється акредитованими Держлікслужбою лабораторіями.

"Атмосферне повітря під високим тиском потрапляє в установку, де воно різко охолоджується, і на різній температурній стадії сепарується різний газ. Першим йде азот, і на мінус 183 виходить кисень. Це рідкий кисень, який переміщається в накопичувальні ємності. З цих накопичувальних ємностей газ закачується в автомобілі, які доставляють кисень у лікарні, де його потребують жителі України", – розповів він. 

Дефіцит кисню у країні виник через те, що при інфікуванні штамом коронавірусу "Дельта" вживання кисню зростає у п'ять-шість разів на одного пацієнта, а також через те, що в кінці жовтня два великих заводи з виробництва медичного кисню призупинили роботу на 10-15 днів через планові регламентні роботи. Один з них уже відновив роботу.

"Зараз ми разом з командою Міністерства охорони здоров'я визначаємо пріоритети, на яку територію і в якому обсязі необхідно поставити кисень. Ми як команда "Метінвесту" беремо на себе зобов'язання для того, щоб відвантаження кисню йшло цілодобово. Просто зараз там стоїть черга з машин. Ми виводимо додаткові зміни, люди працюють 24/7, аби якомога швидше і якісніше скоротити швидкість доставки кисню тим, хто його потребує", – зазначив Вишняков.