Меланома-це злоякісне новоутворення шкіри і найбільш небезпечне захворювання серед усіх ракових захворювань шкіри / фото ua.depositphotos.com

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як розібратися в симптоматиці і профілактиці хвороби меланоми.

Як повідомляє Центр громадського здоров'я українського МОЗ в Facebook, меланома - це злоякісне новоутворення шкіри і найбільш небезпечне захворювання серед усіх ракових захворювань шкіри. Вона може розвинутися зі звичайної родимки, яка вже є у людини на шкірі, а також вирости на ділянці нормальної шкіри.

Читайте такожВ Україні знизилися показники смертності через меланому

Відео дня

"Коли це відбувається, родимка піддається видимим змінам: зміна форми, розміру, кольору. Крім шкіри, меланома може утворитися в очах, всередині тіла, наприклад, в носі і горлі, а також на голові і шиї, шкірі під нігтями (більш рідкісні випадки)", - додали в ЦГЗ.

Правила, які допоможуть проконтролювати зміни на шкірі:

  • Асиметрія. Коли форма половини родимки не відповідає іншій її половині.
  • Край. Краї родимки нерівні або розмиті.
  • Забарвлення. На родимці присутні відтінки чорного, коричневого, білого, сірого, червоного або синього кольорів.
  • Розмір. Якщо перевищує 6 мм або збільшилася.
  • Динаміка. Коли меланома розвивається на родимці, що вже є, текстура родимки може змінюватися, наприклад, ставати твердішою. Зона утворення пухлини може свербіти і кровоточити. Ураження шкіри меланомою зазвичай не викликає болю.

У МОЗ закликали бути уважними до ще одного різновиду меланоми - амеланотичної. В цьому випадку розпізнати симптоми досить важко, адже ракові клітини цього виду захворювання не виробляють меланін. Зазвичай місце ураження при цьому типі меланоми стає блідо-рожевим або червоним.

"Будь-яка патологія шкіри, яка швидко зростає або змінюється і не зникає, незалежно від того, забарвлена вона чи ні, повинна бути обстежена лікарем. Кровотеча - ознака більш запущеної меланоми. Якщо у вас на тілі з'явилася нова і незвичайна родимка, звертайтеся до лікаря", - підсумували в ЦГЗ.

Інфографіка facebook.com/phc.org.ua

Вас так само можуть зацікавити новини