Дієтологиня назвала корисні для мозку напої / фото ua.depositphotos.com

Дієтологи назвали напої, щоденне вживання яких дасть змогу зберегти когнітивні функції та мозок здоровими, людям, старшим за 40 років.

Дієтолог Крутіка Нанаваті назвала п'ять напоїв для поліпшення здоров'я мозку: зелений чай, каву, лате з куркумою, воду і чорничний сік, пише She Finds.

1. Зелений чай

Відео дня

Він є потужним напоєм для когнітивних функцій і пам'яті. Нанаваті зазначила, що ці переваги є завдяки антиоксидантам, які називаються катехінами. Саме вони захищають мозок від окислювального стресу та знижують ризик нейродегенеративних захворювань. Зелений чай також містить кофеїн, який може поліпшити настрій, час реакції та пам'ять. Крім того, він чудово підходить для схуднення.

2. Кава

За словами Нанаваті, крім потенційних властивостей спалювання жиру, вона також може творити чудеса з мозком. "Кава, як і зелений чай, містить кофеїн і антиоксиданти", - пояснила вона. "Кофеїн блокує аденозинові рецептори в мозку, покращуючи когнітивні функції, настрій та уважність. Регулярне вживання кави пов'язане зі зниженням ризику розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

3. Лате з куркумою

Куркума - одна з найкорисніших спецій завдяки своїм протизапальним властивостям. А за регулярного вживання вона також може поліпшити пам'ять і когнітивні функції. "Куркума містить куркумін, який має протизапальні та антиоксидантні властивості", - розповіла Нанаваті. "Він може поліпшити функцію мозку і сповільнити вікове зниження завдяки посиленню нейротрофічних чинників мозку і зменшенню запалення", - підкреслила дієтолог.

4. Вода

"Гідратація відіграє вирішальну роль у підтримці когнітивних функцій і пам'яті", - підкреслила Нанаваті. "Навіть легке зневоднення може погіршити увагу, пам'ять і настрій. Щоденне вживання достатньої кількості води є необхідним для загального здоров'я та функціонування мозку, особливо для людей, старших за 40 років, для боротьби з віковим зниженням запасу води в організмі.

5. Чорничний сік

Нанаваті рекомендує цей напій як такий, що сильно впливає на здоров'я мозку, через вміст у ньому флавоноїдів, "які мають антиоксидантні та протизапальні властивості". "Ці речовини можуть поліпшити зв'язок між клітинами мозку і підвищити пластичність, що допомагає клітинам мозку утворювати нові зв'язки, покращуючи пам'ять і когнітивні функції", - пояснила вона. "Регулярне вживання чорничного соку може забезпечити захист від втрати пам'яті та зниження когнітивних функцій", - зазначила фахівець. При цьому дієтолог порадила обов'язково стежити за вмістом цукру в соку, оскільки надмірне вживання в підсумку може принести більше шкоди, ніж користі.

Інші новини про здоров'я мозку

Для загального здоров'я живлення мозку є найважливішим аспектом. Мозок, який є епіцентром наших когнітивних функцій, емоцій і життєвої сили, потребує особливої уваги й турботи. Як розповіла лікар-дієтолог Екта Сингхвал, підтримання оптимального здоров'я мозку передбачає включення збалансованої та багатої поживними речовинами дієти.

Вас також можуть зацікавити новини: