Який маргарин без трансжирів / фото ua.depositphotos.com

Маргарин - дуже загадковий продукт, про який є безліч міфів. У деяких країнах маргарин включений в керівництва по здоровому харчуванню, в інших має репутацію страшного токсину. Ми розібралися, що таке маргарин і чи насправді він так шкідливий.

Відео дня

З чого роблять маргарин

Маргарин винайшли як недорогий замінник вершкового масла на початку 20 століття, коли вчені навчилися виробляти гідрогенізовані, тобто тверді рослинні жири. Завдяки цьому стало можливим виробництво схожого на масло дешевого твердого продукту з рослинних олій.

З розвитком науки вчені з'ясували, що гідрогенізація рослинних олій підвищує вміст у продукті шкідливих трансжирів. Після оприлюднення цієї інформації в більшості країн продажі маргарину різко впали.

У наш час виробники маргарину навчилися загущати жири безпечними способами - переетерифікацією та фракціонуванням. При такій технології в продукті немає трансжирів. Такий маргарин безпечний для здоров'я.

Крім рослинних жирів маргарин також містить воду, емульгатори, ароматизатори, сіль та інші компоненти, які роблять його схожим на масло. Часто маргарин для схожості з маслом підфарбовують жовтими барвниками, оскільки його натуральний білий колір відлякує покупців.

Чи можна їсти маргарин / фото ua.depositphotos.com

Користь і шкода маргарину

Навіть якщо ви не купуєте маргарин самі, то наймовірніше все одно постійно його вживаєте, адже його повсюдно використовують на пекарнях і в кондитерському виробництві.

Найбезпечніший маргарин - м'який, в якому взагалі немає тваринних жирів. Такий продукт навіть корисніший вершкового масла і входить в рекомендації по здоровому харчуванню. У ньому абсолютно немає холестерину, яким багаті молочні продукти.

Також в рослинному маргарині є корисні ненасичені жирні кислоти, які допомагають у профілактиці ожиріння і хвороб серця. Масло ж складається з насичених жирів, які підвищують ризик атеросклерозу та інфаркту. Доведено також, що маргарин засвоюється організмом краще, ніж масло.

Відома і шкода маргарину. Перш за все це стосується продукту, який зроблений за старою технологією гідрогенізації. Такий маргарин містить небезпечні для серця і судин трансжири, які значно підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та онкології.

Однак трансжири є і у вершковому маслі. Більш того, у вершковому продукті їх навіть більше (7-8%), ніж виробленому за сучасними технологіями маргарині (0,1-2%). Маргарином з низьким вмістом трансжирів можна сміливо замінювати масло.

В Україні прийнято стандарт, за яким вміст трансжирів в маргарині не може перевищувати 8%, а виробники зобов'язані вказувати цю інформацію на упаковці. Звичайно, деякі недобросовісні виробники можуть порушувати ці норми. З іншого боку, вершкове масло також часто підробляють.

З упевненістю можна заявити одне: зловживання і маслом, і маргарином однаково шкідливе для серця і фігури. Обидва види продуктів потрібно вживати якомога рідше. 

Який краще купити маргарин

Для деяких страв маргарин кращий за масло. Особливо це актуально для листкового тіста. З маргарином воно виходить більш хрустким і повітряним. Але якщо це не зазначено в рецепті, то маргарином масло краще не замінювати, інакше випічка розтечеться і підгорить.

Щоб вибрати хороший маргарин, не економте на покупці. Деякі його види можуть бути дешевшими за масло в 4-5 рази, але їхня якість, швидше за все, вкрай сумнівна. Для випічки краще брати рослинний продукт, який ненабагато дешевший за вершковий.

Дивіться на склад продукт. На етикетці мае бути вказаний відсоток трансжирів в продукті - чим нижче, тим краще. Також важлива упаковка - бажано щоб вона була фольгованною, а не паперовою. Тоді продукт не буде вбирати сторонні запахи.

М'який маргарин кращий за твердий. У ньому набагато менше шкідливих для серця насичених жирів.

Після покупки зверніть увагу на зріз маргарину. На якісному продукті немає крапель вологи, а його колір однотонний і без розводів.

Вас також можуть зацікавити новини: