Як не сваритись з родичами під час війни / фото ua.depositphotos.com

В перші дні війна об’єднала чимало родин. Багато українців переїхали до родичів в західні регіони, студенти повернулися у батьківський дім, хтось втратив роботу і, теж, лишається під одним дахом з величезною родиною. На жаль, далеко не у всіх склалася сімейна ідилія.

В ефірі "Сніданку.Онлайн" психолог Олег Чабан пояснив, чому ми так багато сваримося під час війни.

"Коли люди біжать в бомбосховища, рятуються від ракет, то вони не сваряться, мовчать. Але коли вони добираються до ситуації безпеки, то весь той запал, ті гормони, те збудження, люта ненависть, злоба повинні кудись вилитися. І дуже часто, на превеликий жаль, вона виливається на тих, хто поруч. Тому всі ці сварки, через які проходять всі люди, варто сприймати як фізіологічний спосіб розрядки. На жаль, його проходять всі сім'ї - треба це розуміти. Той, хто мудріший у цій ситуації - як правило, це жінки, у яких генетично закладено збереження сім'ї - вони мовчать, а агресують частіше чоловіки. Це пов'язано із рівнем кортизолу у їх крові, і з психологічним навантаженням того, що здоровий мужик сидить у бомбосховищі. А жінка мовчить, поплаче і мовчить", - стверджує Чабан.

Психолог радить у цій ситуації робити хоч щось.

"Тобто не опиратися (як принцип динаміту - він рве в ту сторону, де є опір): якщо ти на слово закинеш слово, якщо на підвищену інтонацію почнеш теж підвищувати свій голос, якщо влаштуєте хто кого перекричить, то нічого хорошого з цього не вийде. Будуть травмовані діти, в першу чергу. Тому якщо хтось кричить - мовчи. Є така хитра техніка - психологічне айкідо: кивай головою і щось роби. Він перекричить, потім зрозуміє свою дурість", - говорить експерт.

 Раніше психолог розповіла, як подолати паніку в умовах війни.

Вас також можуть зацікавити новини: