«Шлюбна поведінка» може передаватися з покоління в покоління / Фото УНІАН

Діти часто повторюють материнську поведінку, яка стосується романтичних стосунків.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в PLoS ONE, передає N+1.

Кількість партнерів у дітей безпосередньо пов'язана з кількістю партнерів у матері, неважливо, це офіційний шлюб чи співжиття. Автори дослідження пов'язують це з тим, що діти копіюють навички спілкування матері і переймають риси, які роблять їх більш або менш привабливими для потенційних партнерів.

Відео дня

Як показали дослідження, «шлюбна поведінка» може передаватися з покоління в покоління: діти розлучених батьків частіше розлучаються самі. Тим не менш досліджень на цю тему проводилося мало, а також не вивчалося, як впливають на «копіювання» дітьми шлюбної поведінки різні фактори, такі як освіта та фінансовий стан матері.

Американські психологи проаналізували дані Національного лонгитюдного опитування молоді 1979 року і Національного лонгитюдного опитування дітей та молоді. У них брали участь юнаки та дівчата 14-22 років, що народилися в 1957-1964 роках, яких вперше опитували в 1979 році. До 1994 року вони брали участь в опитуваннях щорічно, а потім, до 2012, раз у два роки. Всього дослідники проаналізували дані 7 тис. 152 осіб.

Психологи висунули три гіпотези. По-перше, вони припустили, що на стабільність стосунків будуть впливати економічні причини. Бідніші сім'ї будуть менш міцними і будуть частіше розпадатися, а діти, які будуть спостерігати розлучення або розрив неофіційних стосунків, будуть частіше розлучатися самі.

Іншим фактором, що впливає на міцність стосунків, автори вважають «успадкування» від матері до дітей навичок спілкування і рис характеру, які роблять мати більш або менш привабливою для потенційних партнерів. Наприклад, діти матерів, які страждають від депресії, часто погано вміють контролювати свої емоції, вибудовувати стосунки з іншими людьми і самі часто страждають від депресії. Тому їхні шлюби будуть менш міцними. І навпаки, більш легким у спілкуванні жінкам-екстравертам буде простіше побудувати міцні стосунки. Відповідно, такі ж довгострокові союзи будуть створювати і їх діти.

Читайте такожВчені заявили, що половині країн світу загрожує скорочення населення

Відповідно до третьої гіпотези, на «успадкування» шлюбної поведінки впливатиме те, як мати ставиться до своїх зобов'язань. Якщо діти будуть бачити, що вона часто розлучається або розриває неофіційні стосунки, вони, в свою чергу, будуть поводитися так само. 

Виявилося, що в цілому діти копіювали «шлюбну поведінку» матері — чим більше у неї було партнерів, тим більше партнерів було і у дітей. Вчені підтвердили частину своїх гіпотез. Поганий фінансовий стан дійсно дестабілізує партнерські стосунки; діти бідних матерів частіше змінювали партнерів і створювали нові стосунки. При цьому виявилося, що діти жінок, які працюють, частіше вступали в нові стосунки, ніж ті, чия мати не працювала.

Припущення про "успадкування" навичок спілкування теж підтвердилося. Діти матерів, у яких були погані навички спілкування, самі вибудовували менш стабільні стосунки. Третя гіпотеза, однак не підтвердилася.