этот материал доступен на русском

Вчені з'ясували, як впливає на похмілля послідовність вживання алкоголю

16:20, 08 лютого 2019
Зарубіжні новини
932 0
Ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Віттенського/Хердекського університету (Німеччина) та Кембриджського університету (Велика Британія) на простому двохетапному експерименті показали, що послідовність вживання пива та вина ніяк не впливає на тяжкість похмільного синдрому.

Робота опублікована в журналі American Journal of Clinical Nutrition, пишуть N+1 і Naked Science.

Похмілля - стан, який виникає після зловживання алкогольними напоями та характеризується низкою неприємних симптомів. При цьому, не варто плутати похмілля з алкогольним абстинентним синдромом, що виникає після тривалого вживання алкоголю. Для похмілля характерні головний біль, сухість у роті, нудота. Чим викликаний цей стан, досі точно невідомо. Відповідно, поки що немає надійної патофізіологічної моделі, медичних препаратів, які допомагають від похмілля.

Люди, котрі люблять випити, покладаються на народну мудрість, наприклад, не змішувати алкогольні напої ("або зерно, або виноград"), або підвищувати відсоток алкоголю у випивці. У англомовних країнах є приказка "Пиво після вина - і паморочиться голова... Пиво перед вином – і ти огірком". Її аналог є у французькій і німецькій мовах. Але наскільки ця приказка правильна, ніхто з учених дотепер не перевіряв.

Читайте такожБезпечної дози алкоголю не існує - вчені

Це упущення вирішили виправити медики з університету Віттен/Хердекке під керівництвом Кая Хензеля. У 2016-2017 роках вони провели серію експериментів і порівняли, наскільки сильним буде похмілля, якщо люди будуть пити спочатку пиво, а потім вино, або навпаки.

Для участі вони запросили 90 здорових добровольців у віці 19-40 років; 45 чоловіків, 45 жінок. Їх підбирали так, щоб кожні троє (у кількох випадках двоє) учасників були однієї статі й віку, приблизно однакової ваги, зросту, вони пили приблизно однакову кількість алкоголю і з однією й тією ж частотою страждали похміллям. Добровольців випадковим чином розділили на три групи - дві експериментальні, по 31 людині, і контрольну, в якій було 28 учасників.

Добровольці з першої групи під час тесту спочатку пили пиво, потім вино, добровольці з другої групи - навпаки. Учасники з контрольної групи пили тільки пиво або тільки вино. Через тиждень експеримент повторили, але в групах змінювалася послідовність випитого алкоголю: у першій групі пили спочатку вино, потім пиво, у другій - спочатку пиво, потім вино. Дослідники вимірювали у всіх учасників рівень алкоголю в диханні.

Тести припинялися, коли рівень алкоголю після випитого пива досягав або перевищував 0,05 відсотка (0,5 проміле), після випитого вина - дорівнював або перевищував 0,11 відсотка (1,1 проміле). Усього кожен доброволець випивав в середньому по 1,3 літра пива і 0,6-0,7 літра вина. Учасники контрольної групи випивали в середньому 2,6 літра пива або 1,2 літра вина. Під час експерименту дослідники використовували пільзнер із вмістом алкоголю 5 відсотків. При цьому вчені особливо підкреслили, що співробітники пивоварної компанії, яка пожертвувала пиво, не брали участі у плануванні експерименту. Другим напоєм було місцеве біле вино Chasselas blanc/Johanniter міцністю 11 відсотків.

Journal of Clinical Nutrition

Під час обох днів усіх учасників просили визначити ступінь їх сп'яніння за шкалою від нуля до десяти. Це питання повторювали протягом вечора через регулярні проміжки часу. Перед сном добровольці отримували охолоджену воду в кількості, що їм потрібно згідно з індексом маси тіла. За кожним із них спостерігали лікарі протягом ночі.

Читайте такожСупрун розповіла, які ліки не сумісні з алкоголем і чи стосується це антибіотиків

Інтенсивність похмілля дослідники вимірювали по силі восьми симптомів. На наступний ранок усі учасники заповнювали анкету, в якій на основі таких факторів, як спрага, втома, головний біль, запаморочення, нудота, біль в животі, прискорене серцебиття і втрата апетиту, визначали ступінь тяжкості похмілля. Учасники оцінювали кожен симптом за шкалою від нуля до семи, а потім всі оцінки складалися, в загальному рахунку сума балів варіювалася від 0 до 56.

Виявилося, що послідовність алкогольних напоїв або їх змішування в принципі, не впливають на інтенсивність похмілля. Майже всі учасники експериментів обидва рази оцінили силу свого похмілля приблизно однаково. Вчені не знайшли кореляції між інтенсивністю похмілля і максимальним вмістом алкоголю в диханні. При цьому жінки в обох випадках скаржилися на сильніше похмілля, ніж чоловіки (P=0,009).

Вчені застерігають, що попри те, що вони не виявили кореляції між вмістом алкоголю в диханні й інтенсивністю похмілля, це не означає, що можна пити до посиніння. Можливо такої кореляції немає взагалі.

"Справа в тому, що вживання занадто великої кількості будь-якого алкоголю може призвести до похмілля. Ви зможете точно передбачити, як ви будете почувати себе на наступний день, лише оцінивши, наскільки ви п'яні, чи хворієте ви. Ми повинні звертати увагу на ці ознаки, коли ми випиваємо", - говорить провідний автор дослідження Йоран Кьохлінг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter