В даний час в світі налічується близько 10 млн осіб із синдромом Паркінсона / socpatron.ru

Хвороба Паркінсона відноситься до числа нейродегенеративних захворювань, які дуже важко діагностувати. Вона не має біологічних маркерів, які можуть бути виявлені лабораторними методами.

Читайте такожЛікування хвороби Паркінсона стовбуровими клітинами вперше випробують на людях

Однак незабаром це може змінитися завдяки англійці Джой Мілн, яка здатна визначати за запахом цю хворобу ще до появи перших симптомів, передає Бі-бі-сі. Вона зауважила, що у її чоловіка змінився запах тіла - він став більш різким. Через десять років йому поставили діагноз хвороби Паркінсона. Джой виявила, що цей же запах властивий і іншим людям з цим захворюванням, з якими вона вступала в контакт.

Відео дня

З тих пір вчені намагаються визначити, що саме вловлює ця жінка, відчуваючи запах хвороби. Мабуть, вона реагує на запах шкірного секрету або шкірного сала, який присутній у всіх людей, але у хворих Паркинсоном виділяється сильніше.

Вчені хотіли з'ясувати, які саме біомаркери відповідальні за запах, який вловлювала Джой, і для цього скористалися методом мас-спектрометричного аналізу, який дозволяє виділити окремі складові.

В Манчестерському університеті приступили до експериментів з участю Джой Мілн. Як розповідає Пердита Барран, яка входить в групу дослідників, шкірні проби секреції були взяті у 64 добровольців, деякі з них страждали від хвороби Паркінсона, а решта були здорові. Потім ці аналізи піддавалися мас-спектроскопії. Виявилося, що хворі люди мали у складі шкірного секрету підвищений вміст трьох речовин: гіпурової кислоти, ейкозана і октадеканолу.

Присутність цих молекул пов'язана зі зміною рівня нейротрансмітерів у хворих Паркинсоном - тобто речовин, які передають електрохімічні сигнали в мозку.

Джой Мілн стверджує, що здатна відчувати запахи і інших захворювань - синдрому Альцгеймера і різних видів раку. Більш того, вона збирається продовжити співпрацю з тією ж групою вчених у розробці діагностичного тесту для виявлення туберкульозу.

В даний час в світі налічується близько 10 млн осіб із синдромом Паркінсона, і число пацієнтів постійно зростає по мірі старіння населення.

"Ми сподіваємося, що, якщо нам вдасться ставити діагноз синдрому Паркінсона на ранніх етапах, використовуючи метод біомаркерів, виявлених з допомогою Джой, нам вдасться розробити нові методи лікування", - каже Барран.