Йдеться про добавку під назвою пропіонат, яка присутня в хлібі / фото pixabay.com

Пропіонат, який використовується як добавка при випічці хліба для запобігання утворенню цвілі, може призвести до підвищеного рівня гормонів, пов'язаних з ризиком розвитку ожиріння і діабету.

Такого висновку дійшли дослідники Школи громадського здоров'я Гарвардського університету, пише Science Translational Medicine.

Читайте такожВиявлено нову небезпеку солі

Відео дня

У ході експерименту мишам вводили пропіонат, після чого у лабораторних гризунів різко активізувалася симпатична нервова система і, як наслідок, підвищувався рівень гормонів, серед яких глюкагон і норадреналін, а також нещодавно відкритий білок, що зв'язує жирні кислоти FABP4. Ці гормони сприяли тому, що клітини печінки у мишей стали виробляти більше глюкози, призводячи до гіперглікемії, яка є характерною ознакою діабету.

Крім того, дослідники з'ясували, що регулярне введення мишам дози пропіонату, еквівалентної тій, яка звичайно надходить в їжу людині, призводить до значного набору ваги та інсулінорезистентності.

У другій частині дослідження взяли участь 14 здорових добровольців, які були розділені на дві групи. Люди в одній з них отримували їжу, що містить один грам пропіонату, а в іншій — їжу з плацебо.

Зразки крові збирали перед їжею, протягом 15 хвилин після їжі та кожні 30 хвилин протягом чотирьох годин. Виявилося, що вживання продуктів з пропіонатом також збільшувало вироблення гормонів, що провокують метаболічні порушення.