Дев'ять з десяти косметичних засобів та засобів для нанесення макіяжу забруднені потенційно смертоносними мікробами - в тому числі стафілококом і кишковою паличкою, і власники косметики регулярно наносять ці бактерії собі на обличчя.
Читайте такожПсихологи з'ясували, що макіяж впливає на когнітивні здібності жінок
Такого висновку дійшли медики з Астонського університету в Бірмінгемі, проаналізувавши вміст декількох сотень косметичок, передає Бі-бі-сі. Автори дослідження з'ясували, що переважна більшість з тих, хто користується косметикою, взагалі ніколи не миють пензлики і спонж для нанесення макіяжу і майже повністю ігнорують інформацію про закінчення терміну придатності того або іншого продукту.
В результаті в косметичці накопичуються мільйони бактерій, які можуть викликати низку захворювань при нанесенні на обличчя - особливо біля очей, рота або на пошкоджені ділянки шкіри - від шкірних інфекцій до зараження крові. Особливо ризикують люди з ослабленим імунітетом.
Вчені вивчили під мікроскопом п'ять типів декоративної косметики: помаду (96 штук), блиск для губ (107), олівці для підводки очей (92), туш для вій (93) і спонж для нанесення макіяжу (79).
Найстрашнішим розсадником бактерій виявилися саме спонжі (б'юті блендери) - навіть відносно нові. Концентрація шкідливих мікробів там склала понад мільйон бактерій на мілілітр. У решті косметики показники забруднення були на три-чотири порядки нижчі.
В ході опитування власників косметичок з'ясувалося, що 93% спонжів ніколи не милися та не чистилися, притому що дві третини з них в процесі використання іноді падали на підлогу.
Дослідники відзначають, що спонжі створюють ідеальні умови для розмноження бактерій, оскільки після використання на них залишається волога і поживні речовини. І користувачі косметики піддають себе ризику зараження, навіть не підозрюючи про це.
Виробники декоративної косметики повинні давати детальніші інструкції щодо догляду за своєю продукцією і більш явно позначати на упаковці термін придатності, підкреслюють вчені. При цьому в США, наприклад, законодавство взагалі не зобов'язує виробників косметики зазначати на продукції термін придатності.
Європейські стандарти гігієни в цій сфері відрізняються більшою строгістю, наприклад, кишкова паличка (E. Coli) не може бути присутня в декоративній косметиці ні в якому разі.
Однак мікроби потрапляють туди в ході використання і починають активно розмножуватися: дослідники виявили стафілококи, E. Coli інші ентеробактерії і грибки більшості (70-90%) вивчених косметичних продуктів - в концентрації від декількох сотень до декількох тисяч бактерій на мілілітр.
У висновку авторидослідження відзначають, що, хоча косметика не "псується" так само, як продукти харчування, і зберігає свої декоративні властивості, зберігати і використовувати її занадто довго - значить піддавати себе зайвому ризику.
При цьому в ході іншого дослідження, проведеного в Бразилії в 2013 році, майже 98% студенток зізналися, що продовжують використовувати косметику після закінчення терміну придатності.