Календар вагітності / фото ua.depositphotos.com

Для кожної майбутньої мами її вагітність є дуже хвилюючим і відповідальним періодом. Вагітну жінку турбують важливі питання: як розвивається дитина в утробі, що можна і не можна робити на різних термінах і як перенести вагітність максимально легко. УНІАН відповів на ці животрепетні запитання разом з лікарем-акушером.

Раніше ми розповідали, як розрахувати календар овуляції, щоб успішно зачати дитину.

Який місяць вагітності найважливіший

Бакшеєв Сергій Миколайович, лікар акушер-гінеколог, стверджує, що немає місяця більш або менш важливого, кожен місяць під час вагітності є особливим.

Відео дня

За його словами, породілля 21-го століття дуже відрізняється від породіль в 20 столітті. Сучасній медицині вдається зберігати ті вагітності, які раніше закінчилися б втратою дитини.

Природа виробляє свій відбір. Він проявляється і в генетичній патології, і в імунологічному невиношуванні, і в вікових обмеженнях. У наш час немає одного місяця, який був би важливішим за інших.

За словами Бакшеєва, зараз жінці важливо якомога раніше стати на облік у зв'язку з вагітністю. "Раніше говорили, що потрібно стати на облік у зв'язку з вагітністю десь в кінці першого триместру, тобто в 10-12 тиждень. Тоді всі завмерлі вагітності вже відбракувалися, закінчилися. Після чого починали спостерігати вагітність. Сьогодні ж перший триместр, то до 12-13 тижня – є найважливішим в діагностиці та формуванні підходів до збереження цієї вагітності", — сказав Бакшеєв.

Читайте такожСтало відомо, як вік жінки впливає на настання вагітностіЗа його словами, сучасна концепція спостереження по вагітності враховує ряд ризиків, в тому числі і вікових. Тому що зараз дуже багато вагітних після 35 років з першою вагітністю і це світовий тренд.

"У всьому світі таких вагітних стає більше. У Франції, наприклад, середній вік першої вагітності 34-37 років. Для нас дуже важливо з ранніх термінів вагітності проводити профілактику підвищення тиску, профілактику дефекту нервової системи дитини, призначати аспірин, фолієву кислоту, якщо ця вагітність бажана, але не запланована", — пояснив лікар.

Календар вагітності по тижнях: що потрібно знати на різних термінах

У перші два місяці дитина росте дуже повільно. До кінця другого місяця (8 тиждень) у дитини є кінцівки з пальчиками, починається формування легенів, мозку і органів травлення.

Перший триместр

У перший триместр, за словами Бакшеєва, лікар повинен сформувати чітку концепцію спостереження за вагітністю.

"Перший триместр: ми можемо побачити подвійну або одноплодову вагітність. На 8-10 тижні спостерігають за двійнями, це найважливіший період для подвійної вагітності", - зауважив він.

Бакшеєв підкреслив, що до 12-13 тижня у внутрішньоутробної дитини формується взагалі все. З цього періоду дитина росте дуже швидко. Тобто у дитини є руки, ноги, печінка, мозок, шкіра, нервова система, все, що повинно закластися. До 13 тижня формуються пороки розвитку, навіть якщо їх поки що не видно.

Тому, за словами фахівця, до 12 тижня вагітна повинна створювати біля себе так звану зону комфорту.

Я завжди кажу, що світ повинен обертатися навколо вагітної жінки та її внутрішньоутробної дитини. Це взагалі закон природи. Не я знайшов цей закон, але я завжди про нього говорю. Вагітна формує навколо себе свій світ. Вона повинна бути поза стресом.

Бакшеєв зазначив, що в 1-2 триместрі вагітна жінка дуже змінюється і це є нормою.

"У цей час проявляється вплив гормону прогестерону. Вагітна змінюється, чоловік її не розуміє, тому що звик до дівчини веселою, бадьорої, а тут вона плаче чогось, накочують емоції і т.д. Але це природний закон. І все повинно крутитися навколо вагітної жінки і її дитини. І система охорони здоров'я, і лікар, і акушерка, і пологи. Це називається зоною комфорту. Не жінка повинна підлаштовуватися, а під неї повинні підлаштовуватися", – запевнив лікар.

Другий триместр

У другий триместр - з 13-14 тижня по 25-28 тиждень вагітності, за словами Бакшеєва, дуже важливі генетичні скринінги, які визначають патології у дитини.

"В Україні переривання вагітності за медичними показаннями при вадах розвитку дитини дозволено до 21 тижня. Тобто до 21-22 тижня ми повинні поставити діагноз пороку розвитку дитини. Якщо пороки розвитку не сумісні з життям або сім'я каже, що вона не може виношувати таку дитину, ми перериваємо вагітність до 22 тижня", — пояснив він.

Саме в другому триместрі вагітна починає вже відчувати ворушіння дитини, стежити за рухами дитини, починає з нею спілкуватися. За словами Бакшеєва, сьогодні дуже швидко розвивається перинатальна психологія, тобто вагітна може ставити музику для своєї дитини і бачити реакцію і емоції малюка.

Вагітність по триместрах / фото depositphotos.com

Третій триместр

Цей період є непростим для майбутньої мами. У жінок часто з'являється варикоз, судоми в ногах, свербіж в області живота, задишка.

"У 30 тижнів ми відпускаємо вагітну в декретну відпустку. Вона вже не працює. Хоча вагітна жінка за законами природи взагалі працювати не повинна. Після 30-го тижня ми починаємо готуватися до пологів. У третьому триместрі важлива профілактика великої ваги дитини, тобто треба стежити за харчуванням і за збільшенням маси тіла вагітної", — зазначає лікар.

За його поясненням, якщо це перші пологи, то краще, щоб жінка підходила до них з масою дитини 3-3, 5 кг.

"До 36-го тижня вагітності ми стежимо за збільшенням ваги тіла, дивимося на УЗД, можемо вимірювати масу дитини, дивитися за кровотоками. Якщо виникають якісь загострення або загроза передчасних пологів, то госпіталізуємо вагітну. На 36-37 тижні вагітності вже обговорюється тактика пологів. І з 36 по 41 тиждень дуже відповідальний період – коли повинні початися пологи", – зазначив Бакшеєв.

Вагітність і коронавірус

Враховуючи нинішню ситуацію з пандемією COVID-19, акушер радить жінкам, які планують вагітність, вакцинуватися препаратом Pfizer.

"Під час вагітності можна виробляти виключно Файзером на сьогоднішній день. Якщо, наприклад, до вагітності вакцинувалися Короноваком, І завагітніли, то Короновак другу дозу робити не можна. І відповіді немає на сьогодні, чи можна робити бустерну дозу вагітним Файзером після Короновака.

Ми тільки два роки живемо з вакцинацією, і поки не можемо на 100% говорити, що ось це правильно, а це не правильно. Тобто питань коронавірусної хвороби під час вагітності  чи профілактики більше, ніж відповідей", — прокоментував Бакшеєв.

Останній найбільш поширений поки в Україні штам коронавірусу - Дельта, констатував він, більш агресивно проходить у вагітних. При цьому, всі важкі випадки, смерті вагітних, зустрічаються виключно у невакцинованих вагітних. Тому вакцинуватися під час вагітності слід, зазначив Бакшеєв.

"Ми стикаємося з ситуаціями, коли є репродуктивні втрати і материнські смерті під час вагітності. За попередню хвилю пандемії цього не було. І як буде проходити новий штам Омікрон у вагітних, ніхто поки не знає", — сказав лікар.

Вас також можуть зацікавити новини: