Перевірка температури не допомагає боротися з коронавірусом / REUTERS

Останнім часом на входах в лікарні, офісні центри, а також на заводах з'явилися нові охоронці з електронними термометрами у формі невеличких пістолетів. Вони міряють всім температуру, намагаючись відсіяти людей з гарячкою, які потенційно можуть бути ще й носіями коронавірусу.

Читайте такожNature: Негативий тест на COVID-19 не означає, що пацієнт одужавПрацівники деяких компаній в США зобов'язані повідомляти свою температуру через спеціальний мобільний додаток, щоб отримати дозвіл прийти на роботу. В Нью-Йорку в кінці місяця знову запрацюють ресторани. І перевірка температури на вході теж буде обов'язковою, - пише New York Times.

З початку пандемії коронавірусу перевірка температури тіла для виявлення гарячки ставали все більш поширеними. Це посприяло підвищенню продажів інфрачервоних безконтактних термометрів і сканерів. Хоча наукові докази вже підтвердили невелику цінність таких перевірок.

Відео дня

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо минулого тижня закликав включити перевірку температури тіла до низки правил, які ресторанам доведеться виконувати для запуску роботи. Серед інших вимог - жорстке обмеження кількості столів й обов'язкове використання масок. Ресторани також будуть вимагати контактні дані одного з клієнтів за кожним столом.

Існує чимало причин для таких обмежень. Багато спалахів коронавірусу були пов'язані з суперпоширенням в барах і ресторанах. Один з таких випадків, наприклад, стався у місті Іст-Ленсінг, штат Мічиган. А нове дослідження Центру контролю й профілактики захворювань США виявило, що одна з відмінностей між людьми, які заразилися, і тими, кому пощастило уникнути контакту з вірусом, - це відвідування ресторанів за два тижні до появи симптомів. Втім, в дослідженні не було вказано, чи люди заражалися коронавірусом в приміщенні чи на терасі.

Читайте також"Люди повинні заражатися": вірусолог запропонував змінити стратегію боротьби з коронавірусомЧиновники у сфері охорони здоров'я підтримують вимогу носити маски й дотримуватися дистанції. Оскільки це ефективні способи стримати поширення COVID-19. Але деякі експерти скептично ставляться до перевірки температури. За їхніми словами, це "лише театр", який не допоможе виявити дуже багато заражених людей. Єдине, що він дає - це ілюзію безпеки.

Куомо дозволив бізнесам вимагати від клієнтів проходити перевірку температури й не впускати тих, у кого вона висока або хто відмовився її міряти. При цьому, Центр профілактики й контролю захворювань вважає високою температуру на рівні 38 градусів за Цельсієм і вище. Тим часом, в деяких звітах під сумнів поставлено точність термометрів-пістолетів.

"Хоч перевірка температури може виявити серйозно хворих людей, такі пацієнти навряд чи будуть добре почуватися, щоб йти кудись обідати чи вступати в соціальні контакти. І дедалі більше доказів вказують на те, що головним двигуном передачі коронавірусу стали так звані тихі носії. Це люди, які заразилися, але почуваються нормально. У них немає гарячки чи інших симптомів", - пояснює видання.

Читайте такожАмериканці таки доказали: коронавірус може пошкоджувати мозокВ травні Центр контролю й профілактики захворювань США наказав роботодавцям щоденно перевіряти працівників на симптоми на зразок гарячки. Але на початку тижня в організації вирішили, що з 14 вересня в аеропортах більше не будуть перевіряти стан здоров'я пасажирів, які прилетіли з Китаю, Ірану, Бразилії й інших країн. Тому що такі перевірки не можуть виявити тихих носіїв коронавірусу.

"Зараз ми знаємо більше про процес передачі COVID-19. Ефективність перевірки на симптоми дуже обмежена, тому що у заражених людей може їх не бути взагалі або ж в момент перевірки", - пояснили в американському відомстві.

За словами інфекціоніста з Медичної школи Університету Джона Хопкінса доктора Девіда Томаса, перевіряти температуру - все одно, що "міряти масло в автомобілі перед поїздкою".

"Вам може й стане спокійніше, але це не означає, що ви не потрапите в аварію чи у вас не відвалиться колесо. Така перевірка не зробить вашу поїздку безпечнішою. Перевірка температури - це щось, що можна зробити, щоб почуватися так, ніби ви докладаєте зусиль. Але це не допоможе виявити людей, які поширюють COVID-19", - пояснив він.

Вас також можуть зацікавити новини: